Ivana Milanová Rôzne

M. SANIGA: Medvede opúšťajú zimné brlohy

Pozorovania z pohorí Veľkej Fatry, Kremnických a Starohorských vrchov svedčia podľa Miroslava Sanigu, vedeckého pracovníka Ústavu ekológie lesa Slovenskej akadémie vied o tom, že medvede sa začínajú prebúdzať zo zimného spánku. "V ostatných dňoc

Nástup extrémne teplého počasia v týchto dňoch a s tým spojené vytápanie brlohov spôsobilo, že medvede, ktoré sa uložili na zimu v kolibách z vetiev v smrekových či jedľových mladinách, opustili svoje zimoviská. Z ôsmich dlhodobo monitorovaných brložísk medveďov ešte v piatich tieto zvieratá „driemu“, keďže sú zavalené snehovými masami pod skalnými prevismi.

„U medveďa hnedého ide o tzv. fakultatívny zimný spánok, pri ktorom organizmus zvieraťa upadá do stavu čiastočnej strnulosti a čiastočne sa znižuje aj jeho telesná teplota. Takýmto zimným spánkom prečkávajú zimné obdobie aj príslušníci jazveca,“ priblížil Saniga. Netopiere, plchy, svište a sysle upadajú do tzv. skutočného zimného spánku, ktorý je charakteristický nápadným znížením telesnej teploty na 1 až 2 stupne Celzia.

Keďže medveďom nebolo túto zimu podľa Sanigu dopriate pospať si dostatočne dlho, pretože do polovice januára nebolo k nim počasie so striedaním chladnejších a teplejších období prívetivé, táto skutočnosť sa môže prejaviť vo zvýšenej podráždenosti a následne i agresivite jedincov. Návštevníci prírodných zákutí, v ktorých sa môžu stretnúť s touto našou najväčšou šelmou, musia byť najmä počas prvých „jarných“ vychádzok obozretní. „Stretnutie s nevyspatým a vyhladovaným medveďom môže pri nepozornosti vyvolať kolíziu, najmä ak sa dostaneme do blízkeho kontaktu s takýmto, len na jeden bok vyspatým zvieraťom,“ upozornil Saniga.

Zdroj: TASR

Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM