Petra Janigová Basketbal

MBK zvíťazil aj v tureckej odvete a je v štvrťfinále!

(Ilustračné foto) Ružomberské basketbalistky nezaváhali, tureckú Ankaru porazili aj v odvete Európskeho pohára FIBA a zabezpečili si tak jednoznačný postup do štvrťfinále druhej najprestížnejšej súťaže na starom kontinente.

Po domácom triumfe (71:65) vyhrali zverenky trénera Ivana Kurillu aj na horúcej tureckej pôde s rozdielom deviatich bodov – 76:67. Postup medzi osem najlepších tímov je pre Ružomberok zatiaľ najlepším umiestnením počas jeho osemročného účinkovania v tejto európskej súťaži. V štvrťfinále si basketbalistky MBK zmerajú sily s ruským tímom Dinamo Kursk, ktorý postúpil cez bieloruský BC Horizont Minsk. Prvý zápas je na programe 2. februára na palubovke Ružomberka, odveta o týždeň neskôr v Kursku.

Ružomberčanky prehrávali po trojke Eldasovej v úvode už 0:5, no rýchlo sa zmobilizovali a po piatich minútach otočili na 10:9. Domáce hráčky sa dostali ešte raz do vedenia, no Ružomberčanky im sériou deviatich bodov odskočili na 19:12. Darilo sa najmä švédskej krídelníčke Anderssonovej, ktorá už v prvej desaťminútovke nazbierala desať bodov a štyri doskoky. Slovenky išli pevne za postupom a v 15. minúte viedli už 29:16, na čo si trénerka Ankary vyžiadala oddychový čas. Jej zverenkám však príliš nepomohol a prvý polčas prehrali 25:36. V druhej časti domáce zvýšili aktivitu, zlepšili streľbu a najmä vďaka líderkám Walkerovej a Ajavonovej dokázali znížiť na rozdiel iba troch bodov 43:46. Ankara opäť zdramatizovala duel, no hosťujúce hráčky si dokázali udržať náskok a šesť minút pred koncom po trojke Tetemondovej viedli už o deväť bodov 60:51. Ankare v závere nezostali sily na zvrat a tak sa z postupu do štvrťfinále tešili Ružomberčanky.

Ivan Kurilla, tréner Ružomberka: „Odohrali sme náročný zápas. Aj keď málokto veril, že to šesťbodové vedenie, s ktorým sme sem prišli, udržíme, my sme stále hovorili, že chceme uspieť. Bojovali sme s pasážou, keď v 34. minúte v hale zhasli svetlá a svietila iba tabuľa. Bolo to dosť nepríjemné a museli sme čakať asi desať minút. Bolo to v situácii, keď sa rozhodovalo o víťazstve. Navyše aj 42 sekúnd pred koncom to svetlo zhaslo, ale rozhodcovia to nechali dohrať, aby to bolo korektné. Napriek tomu sme celý zápas vyhrávali o nejakých päť-sedem bodov a nakoniec aj vyšším rozdielom. Mali sme veľmi dobré vstupy aj z lavičky, tak ako som predtým povedal, že to bude veľmi dôležité. V novodobej histórii Ružomberka je to najlepší výsledok, takže máme obrovskú radosť aj dievčatá, vedenie klubu a celý realizačný tím.“

Odvetný zápas osemfinále EP FIBA:

****Optimum Ted Ankara – MBK Ružomberok 67:76 (25:36)**** najviac bodov Ankara: Ajavonová 16, Walkerová 15, Yavasová 13 – zostava a body MBK: Andressonová 18, Tetemondová 15, Guzmanová 14, Lásková 7, Bučáková 6 (Brezániová 6, Felixová 6, Štěpánová 4, Černáková). TH: 14/9 – 20/14, trojky: 8:8, fauly: 18:20. Prvý zápas: 65:71, postúpil Ružomberok

zdroj: TASR

Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM