Petra Janigová Iné športy

Memoriál má svojho trojnásobného šampióna

3. ročník šachového Memoriálu Dušana Pečnera spoznal v sobotu svojho víťaza. Martinčan Jaromír Bednář zvíťazil na turnaji už po tretí krát a stále je tak jediným víťazom v doterajšej histórii turnaja.

Turnaj na pamiatku veľkej ružomberskej legendy Dušana Pečnera zorganizoval domáci Šachový klub a záštitu nad podujatím prevzali nezávislí poslanci Martin Alušic a Miroslav Kerdík. Domáci hráči, ale aj účastníci z Bratislavy, Spišskej Novej Vsi, Michaloviec či Košíc, sa zišli na Základnej škole na Sládkovičovej ulici. Pätnásťkolový maratón prilákal tiež štyroch českých šachistov a turnaj tak získal aj prívlastok medzinárodný. Dokopy sa za šachovnicu posadilo rekordných 78 hráčov, čo je na memoriáli zatiaľ najväčší počet účastníkov. „Veľmi nás prekvapila aj účasť kvalitných hráčov, až dvadsaťdva z nich je v rebríčku veľmi vysoko, to znamená nad 2000 bodov. Je to o to lepšie, že Ružomberok momentálne nemá v top listine ani jedného hráča. Minulý rok na turnaji prevládali amatéri, teraz to bol viac menej profesionálny turnaj,“ zhodnotil organizátor Marek Zelnický zo Šachového klubu Ružomberok.

Turnaj sa hral švajčiarskym systémom, na 15 kôl a každý hráč musel absolvovať takýto počet partií. Šachovému maratónu sa preto prispôsobilo tempo, a na jednu hru mali šachisti iba dva krát po päť minút. „Myslím, že recept na to, ako byť úspešný je v šikovnosti, v ume, pozeraní. Je to rýchla hra a preto je to aj dosť o šťastí, viac menej tí, ktorí sú dobrí vedia hrať šach aj rýchlo. Je to 15 kolový maratón, v závere je to preto už o bystrosti, ako kto dokáže reagovať,“ prezradil o zrýchlenej verzii Marek Zelnický. Prekvapiť samozrejme mohol ktokoľvek, turnaj však mal svojho favorita vybraného už dávno. Jaromír Bednář zvíťazil na dvoch predchádzajúcich ročníkoch a ani na tom treťom premožiteľa nenašiel. Po troch prvenstvách v rade si tak domov do Martina odniesol aj zlatý putovný pohár. Druhé miesto obsadil 18-ročný Juraj Druska z Liptovskej šachovej školy, ktorý si tak zabezpečil aj prvenstvo v kategórii juniorov. Z domácich radov bola tiež najlepšia šachistka, kategóriu žien vyhrala Henrieta Ballová zo Šachového klubu. Súčasne s memoriálom sa v Ružomberku odohrali aj Majstrovstvá Slovenska v bleskovom šachu pre telesne postihnutých a vozičkárov. Ne republikovom podujatí si výborné tretie miesto vybojoval Juraj Piecka z Ružomberka.

Výsledky:

1. Jaromír Bednář (MŠK Martin) 2. Juraj Druska (Liptovská šachová škola) 3. František Vrána (CZ) … 36. Bohuslav Murín (Ružomberok)

juniori: 1. Juraj Druska (Liptovská šachová škola)

ženy: 1. Henrieta Ballová (ŠK Ružomberok)

seniori:

1. Ján Bakalár (Dunajov)

Majstrovstvá Slovenska v bleskovom šachu pre telesne postihnutých a vozičkárov

1. Anton Ostrochovský (Bytča) … 3. Juraj Piecka (Ružomberok)

kompletné výsledky nájdete na: http://www.sachrbk.sk/…lne-výsledky

SACH memorial D Pecnera
12
Galéria
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM