Jozef Milan Rôzne

Mesto nevyhovelo občanom, ktorí sa podpísali pod petíciu

Petičný výbor Nie benzínke obdržal od mesta Ružomberok stanovisko ku petícii proti výstavbe čerpacej stanice.

V závere obsiahlej odpovede na petíciu, ktorú aktivisti osobne odovzdali na aprílovom Mestskom zastupiteľstve je konštatovanie, že požiadavke na zastavenie rozhodnutia vo veci výstavby nie je možné vyhovieť.

  1. Jedným z dôvodov je aj fakt, že nájomná zmluva (NZ) sa stala zverejnením právne záväznou. Skončenie nájmu je možné len dohodou, uplynutím doby nájmu (15 rokov) alebo v prípade, keby jedna zo strán hrubo porušovala podmienky vzťahu. Mesto bude v danej veci postupovať v pozícii stavebného úradu, keď nájomca – spoločnosť Europetrol podá žiadosť o vydanie stavebného rozhodnutia.
  2. Mesto spochybnilo nevýhodnosť NZ tým, že je v súlade so zásadami hospodárenia a práve do uzavretia NZ nemalo z pozemku žiaden príjem.
  3. Aktivisti používali argument ochranárov, že v blízkosti sa nachádza významné neresisko rýb a môže byť výstavbou ohrozené. Hlavný architekt mesta oponuje tým, že aj keď rieka Váh je miestom európskeho významu, dotknutý pozemok nespadá do jeho vymedzenia. Okrem toho, mesto ako stavebný úrad postupovalo v súlade s platným Územným plánom.

„Sme sklamaní takouto reakciou, ale žiaľ, to sa dalo očakávať. Je jasné, že podpis 1544 občanov Ružomberka je slabý počet na to, aby sa veci zmenili. Samozrejme, v aktivitách smerujúcich k zastaveniu výstavby budeme pokračovať naďalej,“ znie stanovisko Richarda Kožára za petičný výbor. Mesto naproti tomu uvádza, že Europetrol priniesol takmer 1400 súhlasných podpisov a zároveň, že spoločnosti bolo doručených okolo 500 žiadostí o prácu.

Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM