Jozef Milan Rôzne

Mesto odpovedá na sťažnosť: Spilovanie korún stromov je štandardný postup

Vo štvrtok minulého týždňa oslovila redakciu rk24 naša čitateľka s oznámením a fotodokumentáciou, podľa ktorého Technické služby v sídlisku Roveň bezdôvodne spilujú vrcholce zdravých stromov. Hovorca primátora nám zaslal stanovisko s vysvetlením.

Ilustračný obrázok k článku Mesto odpovedá na sťažnosť: Spilovanie korún stromov je štandardný postup
Zdroj: Dnes24.sk

Naša čitateľka Mária, ktorá býva v sídlisku na Bystrickej ceste, si myslí, že argumenty typu „stromy zavadzajú, sú choré, alebo spadnú, sú neopodstatnené; iba ak v jeseni je trochu viac lístia, aj to vietor rozfúka, kým ho príde niekto pozametať…“. Obyvateľku sídliska trápi, ako teraz ich stromová aleja vyzerá: „Mali sme pekný výhľad z okna na zelené zdravé stromy, ktoré nikomu nezavadzali…; dnes ráno nastúpila čata Technických služieb a odborne ich spílila…, posúďte, toto nám z nich ostalo ?!?!“ (fotogaléria)

Hovorca primátora Michal Praženica nám zaslal stanovisko, podľa ktorého tieto stromy požadovala pospilovat pani poslankyňa Kramárova formou interpelácie. Mesto vykonáva údržbu zelene na stromoch ako sú brezy, lipy, topole a pod. spilovaním cca 1/3 koruny, čo umožňuje vyhláška 492/2006. „Stromy je potrebné ošetrovať pravidelne, a nie keď sú už prerastené a na korunách sa vykonávajú veľkoplošné rezy, čo je podľa vyjadrení odborníkov likvidácia stromu; veľké rezy umožňujú napadnutie hubou,“ píše hovorca mesta a dodáva, že takýmto spôsobom sú v zmysle vyhlášky 492/2006 opilované všetky stromy po celom meste počas minimálne posledných siedmych rokov.

Spilovanie vrcholcov stromov v Rovni
5
Galéria
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM