Jozef Milan Samospráva

Mestská galéria: Kúpia poslanci od poslankyne tržnicu?

Ružomberské mestské zastupiteľstvo čaká v tomto roku ešte záverečné rokovanie, ktorého najdôležitejším bodom je schvaľovanie rozpočtu na rok 2013. S financiami ale úzko súvisí aj zriadenie Mestskej galérie moderného umenia.

Ilustračný obrázok k článku Mestská galéria: Kúpia poslanci od poslankyne tržnicu?
Foto: Jozef Milan

MG – pôvodné možnosti

Pred novembrovým rokovaním MsZ prichádzali do úvahy tri možnosti umiestnenia Mestskej galérie (MG):

  • Mestský palác Rakovského na Podhore
  • priestory v tržnici na Podhore 55
  • vybudovanie vlastnej galérie

MG – tržnica

Schválené uznesenie poverilo viceprimátora Stanislava Bellu rokovať o konkrétnych podmienkach prevádzkovania MG na tržnici a výsledok predložiť do decembrového rokovania. Mestská rada, ktorá zasadala v stredu, prerokovala materiál, podľa ktorého majiteľka tržnice na ulica Podhora a zároveň poslankyňa MsZ Adriána Trangošová ponúkla mestu budovu na prenájom alebo na predaj. Ročný nájom 1.poschodia je ponúkaný za bezmnála 60.tis €, ročný nájom celej budovy za 100.tis €. Alternatíva kúpy tržnice predstavuje sumu 1,5 mil €, resp. 2 mil.€ za nehnuteľnosť po rekonštrukcii. Predpokladané náklady na prevádzkovanie sú odhadnuté na 20.tis € ročne.

MG – Synagóga

Iným riešením pre umiestnenie MG je podľa poslanca Michala Slašťana priestor ružomberskej Synagógy, ktorej rekonštrukcia sa započne v budúcom roku. Alternatívu synagógy podporuje predseda komisie výstavby Pavol Fischer aj preto, lebo tento priestor je vlastne projektovaný ako galéria. Ružomberskí výtvarní umelci, ktorých názory v poslaneckom zbore zastupuje predseda komisie kultúry Radislav Kendera, takéto riešenie odmietajú. Výtvarníci sú ochotní mestu darovať časť svojich diel, ktoré by tvorili základ zbierkového fondu budúcej MG.

Poslanci na poslednom tohtoročnom rokovaní, ktoré sa uskutoční 18.decembra, sa budú musieť vysporiadať aj s týmto problémom.

Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM