Martin Károly Kultúra

Mestská knižnica v Ružomberku je znovu otvorená pre verejnosť: Ako sa dostať ku knihe?

Od 27. januára dostali slovenské knižnice povolenie na znovuotvorenie za dodržania prísnych podmienok. Ako to funguje v ružomberskej knižnici?

Ilustračný obrázok k článku Mestská knižnica v Ružomberku je znovu otvorená pre verejnosť: Ako sa dostať ku knihe?
Zdroj: Mestská knižnica Ružomberok

Ružomberská knižnica momentálne funguje vo forme výdajného okienka.

Výdajné okienko

Od 27.januára 2021 poskytujeme svoje služby na objednávku, a to cez výdajňu pri dverách knižnice. Znamená to, že pokiaľ nás čitatelia v predstihu telefonicky alebo mailom skontaktujú, naše knihovníčky im rady pripravia všetky potrebné tituly. Čitatelia si pripravený balíček kníh prevezmú v dohodnutom čase,“ Dnes24 informuje Tatiana Babincová, riaditeľka Mestskej knižnice Ružomberok.

Podľa nej je možné využiť aj službu „Objednať odloženie“ prostredníctvom čitateľského konta, ponúkajúcu cez online katalóg knihy dostupné v hlavnej knižnici na Podhore. Táto služba je momentálne bez poplatku.

U čitateľov, ktorí nemajú prístup k online katalógu alebo je pre nich zložité s ním pracovať je samozrejmé, že po dohode im knižnica pripraví sadu kníh „na odporúčanie“. Stačí zatelefonovať na oddelenie beletrie 044/4322005 alebo na oddelenie náučnej literatúry 0917 714060 a dohodnúť si presný čas prevzatia.

V bežných číslach

Je zrejmé, že naši používatelia si tento spôsob neštandardný vypožičiavania osvojili, považujeme ho za bezpečnú formu prístupu ku knihám, pre nich ale i pre nás, zamestnancov. Keby som mala zhodnotiť štatistiky za posledný týždeň, v prvý deň sme uskutočnili viac ako 250 výpožičiek, aj ďalšie dni sa pohybujeme v číslach bežného priemeru posledného roka. Len je to pre nás trochu pracnejšie a dievčatá sa dosť nabehajú po schodoch,“ komentuje ďalej riaditeľka knižnice.

Spôsob výdaja kníh na objednávku, a to na hlavnej pobočke aj na pobočke Bystrická, budeme prevádzkovať až do zavedenia Covid automatu, kedy – ja v to pevne verím – sa situácia zlepší natoľko, že budeme môcť služby preklopiť do režimu s uplatnením doterajších dlhodobých preventívnych epidemiologických pravidiel (otvorená knižnica s max. počtom osôb na oddelení, obmedzená dĺžka pobytu, obmedzené čitárne i verejný internet),“ dodáva.

Knihy v karanténe

Všetky aktuálne čitateľské výpožičky sú predĺžené do 08.februára 2021, t. j. do predpokladaného termínu zavedenia automatu. Knihy je potrebné vracať prostredníctvom biblioboxu, umiestneného vo dverách knižnice na Podhore. Vrátené knihy pracovníci knižnice umiestňujú do 24 hodinovej karantény.

Knižnica podľa slov riaditeľky Tatiany Babincovej nezaháľala ani počas je zatvorenia. „Vytvoril sa nám čas a priestor na dezinfekciu priestorov, na intenzívnu prácu s fondom, triedenie, opravu a obaľovanie kníh, na dôsledné uzatvorenie štatistík minulého roka. V mesiaci december sme nakúpili pomerne veľké množstvo knižných titulov z prostriedkov grantu Fondu na podporu umenia, takže všetky knihy teraz usilovne spracovávame a katalogizujeme, aby čo najskôr mohli byť k dispozícii tým, ktorým sú určené,“ hovorí ďalej.

Po celý čas sú naše zamestnankyne k dispozícii v rámci online služieb, vypracovávajú rešerše a skeny pre študentov, pomáhajú sprostredkovať prístup k elektronickým zdrojom, odpovedajú na otázky čitateľov. Už od apríla minulého roku ružomberská knižnica sprostredkováva cez čitateľské online konto prístup k viac ako 10 tis. knihám portálu Palmknihy.cz.

Všetky potrebné informácie je možné nájsť aj na webe knižnice www.kniznicark.sk – v časti Naše služby.

Mestská knižnica Ružomberok znovu otvorila pre verejnosť
10
Galéria
Zdroj: Mestská knižnica Ružomberok
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM