Tomáš Batiz Správy

Meteorológovia vyšli s výstrahou pre ružomberský okres: Aha, čo nás čaká!

Ak ste si mysleli, že sa nad nami počasie zmilovalo, ste na omyle. Po horúcich dňoch, tu síce máme konečne ochladneie, ale zrejme to nebude také plynulé. Pozrite, čo čaká ružomberský okres.

Ilustračný obrázok k článku Meteorológovia vyšli s výstrahou pre ružomberský okres: Aha, čo nás čaká!
Zdroj: TASR

Meteorológovia dvíhajú varovný prst. Po veľmi teplých augustových dňoch vydali pre okres Ružomberok výstrahu pred búrkami i dažďom.

Výstraha prvého stupňa pred búrkami pre náš okres platí od piatkového rána (24.8.) do polnoci. ,,V okrese Ružomberok sa očakáva zvýšená pravdepodobnosť výskytu búrok s krúpami, ktoré predstavujú potenciálne nebezpečenstvo pre ľudské aktivity," uvádza Slovenský hydrometeorologický ústav (SHMU).

S búrkami môžu byť podľa odborníkov spojené krátkodobé ale intenzívne lejaky, pri ktorých môžu úhrny dosiahnuť 20 – 40 mm a nárazy vetra rýchlosť 65 – 85 km/h.

Intenzita sprievodných javov je podľa odborníkov v danej ročnej dobe a oblasti bežná,ale môže spôsobiť škody menšieho rozsahu. Pri spomínaných búrkach je podľa SHMU možný výrazný, prechodný vzostup vodných hladín na malých tokoch a výskyt povodňových úkazov mimo tokov (stekanie vody zo svahov, bahnotok, zatápanie pivníc, podchodov, podjazdov).

Od nedeľnej polnoci (26.8.) do pondelka do tretej rána platí tiež výstraha pre dažďom. V našom okrese sa vtedy podľa meteorológov očakáva ojedinele výskyt dažďa s úhrnom zrážok 35 – 50 mm.

Foto: ilustračné

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM