Aktualizované Správy

Meteorológovia zvýšili výstrahu pre okres Ružomberok: TOTO všetko čakajú večer

Slovenský hydrometeorologický ústav (SHMÚ) vydal výstrahu 2. stupňa pred búrkami pre celý okres.

Ilustračný obrázok k článku Meteorológovia zvýšili výstrahu pre okres Ružomberok: TOTO všetko čakajú večer
Zdroj: Dnes24.sk

Na stránke SHMU svietila donedávna pri okrese Ružomberok len výstraha 1. stupňa pred búrkami, tá sa však zmenila na druhý najvyšší stupeň.

Silné búrky

V okrese Ružomberok je malá pravdepodobnosť výskytu silných búrok s krúpami, ktoré predstavujú nebezpečenstvo pre ľudské aktivity,“ upozorňujú odborníci s tým, že táto výstraha platí od pondelku 16. augusta 20.00 hod až do 6.00 hod. nasledujúceho dňa.

Podľa nich môžu byť s búrkami spojené prívalové zrážky s úhrnmi 30 – 50 mm a nárazy vetra s rýchlosťou 20 – 30 m/s (70 – 110 km/h).

Intenzita sprievodných javov je v danej ročnej dobe a oblasti nadpriemerná a pravdepodobnosť spôsobenia škôd je vysoká,“ dodávajú.

Meteorológovia dokonca vydali pre okres Ružomberok aj výstrahu 1. stupňa pred povodňami. Tá platí pre pondelok 16. augusta od 22.00 hod. až do nasledujúceho rána do 7.00 hod.

Hrozia aj povodne

Vzhľadom na očakávané prívalové zrážky pri búrkach predpokladáme prechodný výrazný lokálny vzostup vodných hladín, hlavne na malých tokoch, s možnosťou dosiahnutia a prekročenia vodných stavov zodpovedajúcich stupňom PA. Je predpoklad výskytu sprievodných povodňových javov aj mimo tokov. Vývoj hydrologickej situácie bude priebežne aktualizovaný,“ dodávajú na webe SHMÚ.

Témy, ktoré hýbu Slovenskom:

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM