Jozef Milan Samospráva

Michal Slašťan: Povinnosťou komunálneho politika je robiť všetko pre prosperitu okresu

Okresný predseda a krajský podpredseda KDH Michal Slašťan je najúspešnejším okresným politikom zo sobotných volieb do parlamentu Žilinského samosprávneho kraja. Najviac hlasov získal nielen celkovo, ale aj v rámci mesta Ružomberok. Internetový denník Ružomberok24 vám ponúka rozhovor.

Ilustračný obrázok k článku Michal Slašťan: Povinnosťou komunálneho politika je robiť všetko pre prosperitu okresu
Zdroj: Dnes24.sk

Pohľad na voľby s chladnou hlavou

  • Ďakujem všetkým občanom, ktorí vôbec prišli k urnám a využili svoje volebné právo a v prvom rade voličom našej koalície KDH, SDKÚ-DS, SaS a MOST-Híd, ktorí volili aj kandidátov Kresťanskodemo­kratického hnutia. Myslím si, že Ružomberok ukázal podobné preferencie ako Bratislava, čo znamená, že zostáva stále baštou pravice. Hovorím to preto, lebo v hlavnom meste je najnižšia miera nezamestnanosti, najvyšší hrubý produkt a priemerná mzda, a k tomuto by malo smerovať vedenie nášho mesta a starostovia okresu, lebo toto je povinnosťou každého komunálneho a slovenského politika.

Domáce úlohy zvolených poslancov

  • Chcem zablahoželať aj ďalšiemu staronovému poslancovi pánovi starostovi Liptovskej Štiavnice Dušanovi Laukovi. Verím, že vytvoríme silnú päťku a budeme v prvom rade tlačiť na to, aby sa aj župa pripojila ku obrovskému tlaku na dostavbu diaľnice Žilina – Ivachnová, a takisto rýchlostnej komunikácie Banská Bystrica – Ružomberok (aj keď to nie je kompetencia VÚC). Budeme samozrejme pokračovať v bežných povinnostiach poslancov ŽSK, t.j. kontrola povrchov ciest; fungovanie a zlepšovanie sociálnych zariadení; spolu so školami chceme napomôcť vytváraniu takých učebných odborov, aby študenti neboli potravou pre úrad práce; chceme pritiahnuť čo najviac peňazí do Ružomberka v rámci rôznych grantových schém.

Nezávislí poslanci a župný parlament

  • Vysoký počet zvolených nezávislých poslancov (16 z 57) je pre mňa prekvapením, lebo politika je podľa mňa taktiež o tom, že kandidát by mal byť členom nejakej politickej strany. Nezávislosť znamená aj to, že sa pravicovo zmýšľajúci politik môže prikloniť doľava a naopak. Predpokladám, že niekoľkí nezávislí – možno aj väčšina – sa veľmi pružne priklonia ku Smeru (ako v minulom období), ktorý si vytvorí pohodlnú väčšinu, čo sa prejaví v jednotvárnom hlasovaní. Napriek tomu nevidím situáciu tragicky, šestnásť poslancov nie je málo a bude záležať na šikovnosti nás všetkých, ako to bude vyzerať. Samozrejme, klub, ktorý si po prvom zasadnutí vytvoríme, bude s nezávislými poslancami rokovať.
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM