Slávka Kellová Od Vás

Mikulášskej nemocnici hrozí od apríla kolaps

Štyri nemocnice Žilinského samosprávneho kraja (ŽSK) skončili v minulom roku napriek šetreniu s hospodárskym výsledkom mínus 2,2 milióna eur. Od apríla im kvôli neoddlženiu a chýbajúcim finančným prostriedkom na zvýšenie platov lekárov a sestier hroz

Riaditeľka odboru zdravotníctva Úradu ŽSK Anna Majbíková zdôraznila, že od apríla budú mať nemocnice len na hrubé mzdy a odvody pracovníkov, pričom budú vytvárať ďalšie a ďalšie záväzky. „Najväčšie problémy sú momentálne v Liptovskej nemocnici v Liptovskom Mikuláši. Ale obdobné problémy majú všetky nemocnice, s výnimkou Trstenej, ktorá je na tom momentálne najlepšie,“ povedala Majbíková.

Predseda ŽSK Juraj Blanár upozornil, že situácia v zdravotníctve postupne speje k absolútnej likvidácii nemocníc ŽSK. „Navŕšenie platov lekárov a zdravotných sestier v nemocniciach ŽSK si ročne vyžiada 7,5 milióna eur. Čo sú obrovské finančné prostriedky, zo strany vlády nie garantované. Ak, tak len zlomok, ktorý dostaneme zaplatené zo zdravotných poisťovní. Znamená to, že niektoré naše nemocnice sa budú už od apríla, niektoré od júla, zadlžovať takým tempom, že nebudú môcť pokrývať všetky náklady na existenciu a fungovanie. Situácia je naozaj veľmi vážna a musíme pristúpiť k radikálnym opatreniam a racionalizácii,“ povedal Blanár.

Poslanci zastupiteľstva ŽSK riešili na dnešnom zasadnutí aj situáciu Liptovskej nemocnice, ktorá má podľa Majbíkovej záväzky voči Slovenskému plynárenskému podniku (SPP) 200.000 eur. „Plynárne posielajú upozornenie päťkrát za sebou. Štyri upozornenia znamenajú, že už je to posledné upozornenie, kedy hrozí odpojenie od plynu. Preto sme predložili materiál do zastupiteľstva, aby sme zabezpečili prvú splátku splátkového kalendára. Pretože nemocnica na to jednoducho nemá,“ podotkla Majbíková.

Celkový dlh Liptovskej nemocnice v Liptovskom Mikuláši voči SPP podľa jej riaditeľa Štefana Köhlera zhruba 240.000 eur. „V stredu je posledné rokovanie s SPP. V spolupráci so ŽSK sme našli riešenie, ktoré verím, že bude odklepnuté. Čiastka 42.000 eur, ktorú dostaneme od ŽSK, nám zabezpečí prvú splátku,“ dodal Köhler.

zdroj: TASR foto: skk

Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM