Jozef Milan Samospráva

Miliónový úver na rekonštrukciu osvetlenia v meste

Poslanci ružomberského zastupiteľstva vo štvrtok 27. septembra jednomyseľne schválili koncepciu rekonštrukcie neefektívnej sústavy verejného osvetlenia. V najbližších dvoch rokoch si mesto na investíciu plánuje vziať úver vo výške 1,3 milióna eur.

Ilustračný obrázok k článku Miliónový úver na rekonštrukciu osvetlenia v meste
Foto: Jozef Milan

Sústava verejného osvetlenia (SVO) je prestarnutá – priemerný vek 32 rokov dosahuje až 67% z celkového počtu 3100 svietidiel. SVO je navyše energeticky neefektívna, keď až 80% z celkového počtu svietidiel svieti s minimálnou účinnosťou, ktorá dosahuje 30 – 45 %. Spracovateľ projektu rekonštrukcie Eduard Kačík poslancom argumentoval: „Ružomberok je jedno z piatich slovenských miest, ktoré má ešte stále nevyužitý veľký potenciál možných úspor z efektívnejšej prevádzky SVO v takej miere, že nevyhnutné investície sú návratné do desiatich rokov.“

Viceprimátor Miroslav Zuberec zdôraznil, že samospráva vychádzala z podrobného auditu. "Terajšie ročné náklady 424.000 eur na prevádzku a údržbu energeticky neefektívneho a poruchového systému by mali po jeho rekonštrukcii klesnúť takmer na polovicu. Pochopiteľne, bez zarátania splátok úveru,“ vysvetlil Miroslav Zuberec. Vedenie ružomberskej radnice odmietlo viaceré ponuky súkromných investorov, ktorí mali záujem o investíciu. Všetky boli v konečnom rátaní nevýhodnejšie ako alternatíva požiadania o úver. Mesto je finančne zdravé, preto by sa mu malo podariť získať dobré úrokové podmienky.

Najbližším a najdôležitejším krokom mesta bude podľa spracovateľa projektu a poslaneckého zboru výber dodávateľa. Jeho význam bol pri konečnom hlasovaní o koncepcii potvrdený tým, že na výber dodávateľa bude vytvorená päťčlenná komisia, v ktorej budú zastúpení aj poslanci MsZ.

ruzomberok24/ tasr

Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM