Tomáš Batiz Futbal Rôzne Šport

Mirka z Teplej prepísala históriu: Ako prvá žena hodnotila výkony rozhodcov vo Fortuna lige

Rodáčke z Liptova sa podaril parádny úspech. Ako prvá žena na Slovensku hodnotila výkony rozhodcov vo Fortuna lige.

Ilustračný obrázok k článku Mirka z Teplej prepísala históriu: Ako prvá žena hodnotila výkony rozhodcov vo Fortuna lige
Zdroj: Dnes24.sk

O dianie vo futbalových kluboch, ktoré pôsobia v najvyššej slovenskej futbalovej súťaži, sa každodenne zaujímajú tisíce ľudí. Výkony hráčov a rozhodcov sú hlavnou témou azda po každom odohratom zápase. Aj keď sa niekedy zdá, že „odborníkov“ na futbalových trénerov a rozhodcov nájdeme na každom rohu, medzi nami sa nájdu aj tí, ktorí výkony arbitrov na trávnikoch posudzujú skutočne odborne a s dlhoročnou praxou.

Súčasťou každého zápasu vo Fortuna lige sú pozorovatelia rozhodcov, ktorých hlavnou úlohou je hodnotiť výkony arbitrov na jednotlivých stretnutiach pre odbornú komisiu daného zväzu. Tejto práci sa venuje aj Miroslava Migaľová. Rodáčka z Liptovskej Teplej má za sebou historický moment, keď ako prvá žena na Slovensku hodnotila výkony rozhodcov v najvyššej slovenskej futbalovej súťaži.

„Som veľmi rada, že som dostala šancu pôsobiť ako delegátka pozorovateľa rozhodcov v najvyššej súťaži. Veľká vďaka patrí najmä Komisii rozhodcov Slovenského futbalového zväzu, ktorá mi dala šancu,“ zhodnotila Migaľová.

Pamätný zápas

Do slovenskej futbalovej histórie sa zapísal zápas 10. kola Fortuna ligy medzi Podbrezovou a Trenčínom, ktorý skončil víťazstvom domácich 2:0. „Bolo to výborné stretnutie. Domáci do neho nastúpili odhodlane, keďže pred rokom v domácom dueli s Trenčínom prehrali 1:8. Rozhodcovská štvorica nerobila problémy hráčom a ani mne, keďže ho zvládli bez väčších problémov,“ prezradila Miroslava Migaľová.

Ženy na liptovských trávnikoch

Mirka začala s futbalom doma na Liptove, keď najskôr v roku 1993 obliekala dres Liptovskej Teplej, neskôr pôsobila v Oravskej Porube. Zlom v kariére prišiel v roku 2001, keď sa rodáčka z Liptova dostala na medzinárodnú listinu asistentov, kde pôsobila šesť rokov. „Boli to krásne roky, z ktorých mám dodnes veľa zážitkov. Po trojročnej prestávke som sa v roku 2010 stala delegátkou pozorovateľkou rozhodcov, následne o rok neskôr som už pôsobila aj na listine UEFA,“ zaspomínala si Migaľová.

Futbal na Slovensku ako aj v zahraničí je stále silnou doménou mužov, no postupne sa do pozornosti dostávajú aj ženské súťaže ako aj rozhodkyne. Dôkazom toho je aj nominačná listina rozhodcov Liptovského futbalového zväzu, podľa ktorej by sa po liptovských trávnikoch malo pohybovať až sedem rozhodkýň. „Pre ženský futbal je určite dobré, že aj na Liptove sú mladé dievčatá, ktoré majú záujem o rozhodovanie. Ak si pôjdu za svojim cieľom, tak to môžu dotiahnuť ďaleko,“ dodala na záver.

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM