Rôzne

Mondi SCP má povolenie na spaľovania biokalov, skúšobná prevádzka nepotvrdila riziká

Celulózo-papierenský podnik Mondi SCP Ružomberok získal na základe úspešných výsledkov minuloročnej skúšobnej prevádzky právoplatné povolenie na trvalú prevádzku spoluspaľovania biokalov z veľkokapacitnej čistiarne odpadových vôd vo svojom kotle na biomasu.

Ilustračný obrázok k článku Mondi SCP má povolenie na spaľovania biokalov, skúšobná prevádzka nepotvrdila riziká
Foto: Jozef Milan

„Od samého začiatku sprevádzali tento náš projekt kritické hlasy a veľké obavy z ohrozenia životného prostredia, no skúšobná prevádzka jasne potvrdila, že sme splnili všetky prísne stanovené kritériá. Nedošlo k žiadnemu prekročeniu limitov znečistenia ovzdušia,“ uviedol výrobný riaditeľ Vladimír Krajči. Zároveň uistil, že popritom naďalej hľadajú reálne možnosti materiálového zhodnotenia čistiarenských biokalov. „Likvidácia kompostovaním je určite zaujímavý spôsob, ale kapacitne nepostačujúci. Najväčší problém, kde s nimi, vznikal v zimnom období. Takto sa nám otvorila jedinečná interná možnosť,“ vysvetlil Krajči.

„Našli sme dlhodobé riešenie pre tunajšiu spoločnú čistiareň odpadových vôd a jej fungovanie, aby už nedochádzalo k situáciám, keď sme nevedeli, kde umiestniť biokaly. Ukázali sme schodnú cestu aj pre mnohé ďalšie veľké čistiarne odpadových vôd,“ dodal výrobný riaditeľ s tým, že ktokoľvek sa môže prísť zblízka pozrieť, ako to celé funguje.

Ilustračné foto: rk24

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM