Ivana Milanová Správy

Mondi SCP podporí 19 environmentálnych projektov. Ktoré to budú tento rok?

Od roku 2011 najväčší výrobca celulózy a papiera na Slovensku pravidelne podporuje environmentálne projekty v rámci programu „Mondi SCP, náš najlepší sused“ sumou 50 000 EUR ročne.

Ilustračný obrázok k článku Mondi SCP podporí 19 environmentálnych projektov. Ktoré to budú tento rok?
Zdroj: Dnes24.sk

Počas posledného Environmentálneho dňa, ktorý spoločnosť Mondi SCP dvakrát ročne organizuje pre starostov okolitých obcí, zástupcov štátnej správy, neziskových organizácií a občianskych združení, bola otvorená aj nová výzva na predkladanie projektov pre rok 2016.

Z celkového počtu 32 podaných projektov bolo vybraných 19, ktoré získajú podporu. „O podporu sa mohli uchádzať obce, školy, občianske a neziskové združenia a organizácie dolného Liptova“, vysvetľuje Marianna Matajová, riaditeľka životného prostredia v Mondi SCP.

„Podmienkou podpory je spolufinancovanie projektu, čiže každý žiadateľ musí získať časť finančných prostriedkov aj z iných zdrojov. Chceme tým poukázať, aká dôležitá je spolupráca komunity a nášho závodu pri takej téme, akou je životné prostredie okolo nás,“ dodala pani Matajová.

Mondi SCP v roku 2016 podporí tieto projekty:

  1. Zveľadenie školského areálu a revitalizácia školskej záhradky na ZŠ Lúčky (osveta v oblasti podpory a ochrany včiel, nákup včelích úľov a potrebných pomôcok)
  2. Zlepšenie prostredia v obci Stankovany (zakúpenie lisu na PET fľaše a ALU plechovky, nákup hnojiva a postreku proti burine pre futbalové ihrisko)
  3. Zlepšenie prostredia v obci Ľubochňa (vyčistenie a oprava fontány, trávne úpravy a kvetinová výzdoba)
  4. Ochrana prírodného prostredia vysadením pôvodných druhov rýb do Váhu Slovenským rybárskym zväzom v Ružomberku (obnova pôvodného genofondu a posilnenie populácií rýb)
  5. Odpadové hospodárstvo v Ivachnovej (zakúpenie kontajnerov na triedený odpad, vybudovanie plôch na kontajnery)
  6. Skrášlenie prostredia v obci Liptovský Michal (vysadenie zelene, vytvorenie zberných miest na separovaný odpad, nákup smetných košov na psie exkrementy)
  7. Vytvorenie oddychovo-relaxačnej zóny pre rodiny v Bešeňovej (vysadenie zelene a kvetov, nákup hracích zostáv pre deti)
  8. Vytvorenie environmentálneho prostredia s pozitívnym vplyvom na výkonnosť žiakov na Diagnosticko-psychologickom oddelení v Ružomberku (výsadba rastlín do veľkých kvetináčov, nákup lavičiek)
  9. Skrášlenie a skvalitnenie životného prostredia v okolí cintorína v Štiavničke (úprava terénu, výsadba okrasných stromov)
  10. Vytvorenie priestoru pre relaxáciu v obci Turík (vytvorenie záhradného altánku v obecnej záhrade, tienistej plochy s lavičkami a vytvorenie bylinkovej záhrady)
  11. Zlepšenie a skvalitnenie školských priestorov pre Ružomberský katolícky kruh (nákup okrasných rastlín, zatrávnenie záhrady, úprava chodníkov)
  12. Triedenie odpadu na ZŠ Bystrická cesta v Ružomberku (zakúpenie nádob na separovaný odpad, environmentálne vzdelávanie na vyučovacích hodinách)
  13. Vytvorenie relaxačno-náučnej zóny v Materskej škole Š.Moyzesa v Ružomberku (nákup multifunkčných stolov a učebných pomôcok, úprava areálu, výsadba drevín)
  14. Vybudovanie eko-záhradky v Liskovej (vykonanie terénnych úprav, zakúpenie lavičiek, vybudovanie chodníka)
  15. Spríjemnenie prostredia v okolí domu smútku, cintorína a kostola v Liptovskej Lúžnej (nákup lavičiek, kvetov a drevín)
  16. Oddychová zóna v Partizánskej Ľupči (nákup lavičiek, preliezok, okrasné dreviny)
  17. Vybudovanie školského akvária vo vestibule ZŠ Klačno v Ružomberku (vybavenie akvária a nákup rybičiek pre vzdelávanie žiakov)
  18. 18. Vybudovanie eko-altánku na podporu environmentálneho povedomia u detí v ZŠ a MŠ v Liptovských Revúcach (nákup altánku a jeho zariadenia)
  19. Premena zastaralého asfaltového ihriska na multifunkčné športové ihrisko pre deti z detského domova z občianskeho združenia Nezábudka v Ružomberku (Oprava ihriska, nákup lavičiek, inštalácia osvetlenia, výsadba zelene)

Od soboty (24.09.2016) Mondi SCP plánuje odstávku: V meste môže byť smrad

„Budeme aj naďalej pokračovať v podpore regiónu, v ktorom pôsobíme a som rád, že môžeme pomôcť urobiť prostredie okolo nás krajším prostredníctvom projektov, ktorých výsledok je viditeľný a praktický pre ľudí žijúcich v okolí Ružomberka“, dodal Bernhard Peschek, prezident spoločnosti Mondi SCP.

Prečítajte si tiež:

Poslanci rozhodli: V Ružomberku je hazardu koniec

Kauza výbuchu v ružomberskom sektore na Slovane: Verdikt opäť nevyniesli

Zdroj: MONDI SCP Ružomberok
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM