Tlačové správy

MUDr. Sičák: Každá informačná kampaň pre ľudí s poruchami sluchu má svoj zmysel

Už túto sobotu sa koná v ružomberskej vojenskej nemocnici akcia „Zaostrené na váš sluch“, ktorá je určená pre ľudí s problémami sluchu. Prednostom kliniky je MUDr. Marián Sičák, PhD., ktorý nám porozprával o situácií na strednom Slovensku.

Ilustračný obrázok k článku MUDr. Sičák: Každá informačná kampaň pre ľudí s poruchami sluchu má svoj zmysel
Zdroj: Dnes24.sk

MUDr. Marián Sičák, PhD.
Absolvent Lekárskej Fakulty Univerzity Komenského v Martine. Na Klinike otorinolaryngológie a chirurgie hlavy a krku Ústrednej vojenskej nemocnice v Ružomberku pracuje od roku 1995 ako prednosta kliniky.

Ako by ste zhodnotili súčasný stav v liečbe pacientov s poruchami sluchu na strednom Slovensku?
Ak považujeme za stredné Slovensko Žilinský a Banskobystrický VÚC, tak v súčasnosti je stav optimálny. Sú k dispozícií dve centrá, kde sa vykonáva objektívna diagnostika vrodených porúch sluchu – ORL klinika Ústrednej vojenskej nemocnice Ružomberok a foniatrická ambulancia MUDr. Lacka v Banskej Bystrici. Naša klinika má vyhovujúce technologické zázemie na objektívne vyšetrenie porúch sluchu v každom veku. Limitujúcim faktorom sú však pacienti mladší ako 3 roky, ktorí si vyžadujú vyšetrenie v celkovej anestézií. V individuálnych prípadoch, tam kde nie je pridružená iná závažná chorobnosť, vykonávame takéto vyšetrenia aj u detí mladších ako 3 roky, po dohode s primárom ARIM. Zabezpečujeme implantačný program, ako aj diagnostiku ostatných typov porúch sluchu a ich chirurgickú liečbu.

Plánuje sa spustenie predškolskej diagnostiky. Aká je kvalita prevencie a diagnostiky u detí na Slovensku?
Vytvoril sa centrálny register detí s vrodenou poruchou sluchu na Detskej ORL klinike v Bratislave na Kramároch. Predpokladám, že po technologickom a personálnom zabezpečení a spustení prevádzky, bude diagnostika porúch sluchu u detí na štandardnej európskej úrovni. Na Slovensku máme od roku 2006 zavedené skríningové vyšetrenie sluchu novorodencov. Podľa môjho názoru, ak si všetky zainteresované strany plnia svoje povinnosti, tak je aj starostlivosť včasná a kvalitná.

Ako ste spokojný s technickým vybavením Vašej kliniky? Máte dostatok kvalifikovaných odborníkov na prácu s pacientami s poruchami sluchu?
V súčasnosti nám chýba technologické vybavenie na behaviorálnu audiometriu u malých detí a tónovú audiometriu vo voľnom poli, vrátane vyškolenia personálu na toto vyšetrenie.

Myslíte si, že projekty typu „Zaostrené na váš sluch“ sú prínosom pre ľudí s problémami so sluchom?
Určite áno, každá informačná kampaň na zlepšenie zdravotnej starostlivosti má svoj zmysel. Podujatie, ktoré sa bude konať v priestoroch našej ORL kliniky, je zamerané na odhalenie skrytých nediagnostikovaných porúch sluchu u obyvateľov Ružomberka a širšieho okolia a na kontrolu sluchu u ľudí, ktorí už majú poruchu sluchu, ale z rôznych dôvodov nevyhľadali odborníkov. Vyšetrenia budú realizované kvôli časovému hľadisku u vopred objednaných pacientov. Odbornú garanciu poskytuje Klinika otorinolaryngológie a chirurgie hlavy a krku v spolupráci s organizátorom podujatia.

Zaostrené na sluch
2
Galéria
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM