Ivana Milanová Správy

Od včera využívame novú kanalizáciu a čistiareň odpadových vôd

Tento štvrtok (7.7.) o 11.00 hod. prebiehalo v Liptovských Sliačoch pred obecným úradom slávnostné ukončenie projektu stavby SKK Ružomberok a ČOV. Dva projekty Vodárenskej spoločnosti Ružomberok (VSR) si vyžiadali takmer 15 miliónov eur, z toho 12 miliónov tvorili zdroje Európskej únie.

Ilustračný obrázok k článku Od včera využívame novú kanalizáciu a čistiareň odpadových vôd
Zdroj: Dnes24.sk

Hlavným cieľom projektu bolo odkanalizovať obec Liptovské Sliače a časti mesta Ružomberok.

„Tiež rozšírenie a rekonštrukcia 40.116 metrov kanalizačnej siete, vybudovanie 1698 prípojok v obciach Liptovské Sliače, Liptovská Teplá, Ivachnová, Likavka, Ružomberok a pripojenie 5730 obyvateľov,“ informovala Katarína Vicianová z VSR.

Súčasťou projektu bolo aj rozšírenie a rekonštrukcia jestvujúcej čistiarne odpadových vôd v Liptovskej Teplej na kapacitu 8136 ekvivalentných obyvateľov.

„Racionálne využívanie vôd je v súlade s politikou Európskej únie a je aj našou rezortnou a teraz aj predsedníckou prioritou,“ vyjadril sa minister životného prostredia László Sólymos.

V rámci ukončeného Operačného programu Životné prostredie sa podarilo na Slovensku podľa Ministerstva životného prostredia SR premeniť na realitu viac ako 750 environmen­tálnych projektov. Ako vysvetlilo, Európska únia na tento účel vyčlenila pre Slovensko viac ako 1,8 miliardy eur, a to z Európskeho fondu regionálneho rozvoja a Kohézneho fondu. V rámci aktuálneho Operačného programu Kvalita životného prostredia bola v júli minulého roka vyhlásená výzva zameraná na budovanie a rekonštrukciu kanalizácií, čistiarní odpadových vôd a vodovodov v celkovej výške 400 miliónov eur.

Prečítajte si aj:

Mesto spustilo letnú reklamnú kampaň: má prilákať turistov

Lov na poklady sa začal

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM