Samospráva

Na havarijné úseky už nestačí len lepenie výtlkov

Žilinský samosprávny kraj (ŽSK) už dostal z ministerstva financií SR účelovú dotáciu na opravu výtlkov v hodnote 829.000 eur. Poslanci zastupiteľstva ŽSK v pondelok na pravidelnom zasadnutí prerokovali správu o vyhodnotení zimnej údržby ciest v kraji za obdobie 2012/2013.

Ilustračný obrázok k článku Na havarijné úseky už nestačí len lepenie výtlkov
Zdroj: TASR

Riaditeľ Odboru dopravy Úradu ŽSK Ivan Mokrý uviedol, že z 1440 kilometrov (km) ciest v správe ŽSK je viac ako 85 km v havarijnom stave. „Sú to úseky, na ktorých dochádza k degradácii vozovky, veľkým výtlkom a poškodeniam. Tie odstránime opravou výtlkov a časti s najväčšími poškodeniami celkovou úpravou. Predpokladaný náklad zo všetkých zdrojov by mal byť viac ako 6 miliónov eur. Najhoršie úseky sú skoro vo všetkých regiónoch, ale najviac postihnuté sú Kysuce, Orava a Liptov,“ doplnil Mokrý.

Dlhá zimná údržba s množstvom ľadových, snehových a zrážkových dní a striedaním rôznych klimatických podmienok sa podľa neho prejavila degradáciou a rozpadom vozoviek a veľkými výtlkmi na komunikáciách, na ktorých sa aj niekoľko desiatok rokov nerobila súvislá úprava. „Ide o celé úseky, na ktorých nebude stačiť oprava výtlkov, ale vyžiadajú si opravu aj niekoľko desiatok metrov štvorcových,“ dodal riaditeľ Odboru dopravy Úradu ŽSK.

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM