Tomáš Batiz Správy

Na Liptove nezabúdajú na tradície: Ľudové tance budú vyučovať zaujímavým spôsobom

Pri výučbe tradičných ľudových tancov a hier z dolného Liptova pomôže nový multimediálny materiál s názvom I zhora i zdola z našeho Liptova II.

Ilustračný obrázok k článku Na Liptove nezabúdajú na tradície: Ľudové tance budú vyučovať zaujímavým spôsobom
Zdroj: TASR

Pripravilo ho Liptovské kultúrne stredisko (LKS) v Liptovskom Mikuláši a obsahuje materiály z obcí Liptovské Sliače, Stankovany a Komjatná.

„Pre deti a ich vedúcich vo folklórnych kolektívoch či pedagógov v rôznych inštitúciách sme vytvorili tento multimediálny nosič ako pomôcku na vyučovanie, a tým na jednoduchšie začlenenie tradičných hier do repertoáru súborov a krúžkov. Veríme, že CD a DVD umožní kvalitnejšiu prácu v oblasti pedagogiky tanca,“ informovala odborná metodička pre folklór LKS Michaela Košová.

Hudobný podklad (CD) obsahuje hry a tance z jednotlivých dedín v pomalšom aj tanečnom tempe, vo variantoch so spevom aj bez spevu. Záver každého bloku tvorí tanečné kolo – súbor piesní pre plynulé vedenie tanečnej zábavy z konkrétnej obce. DVD korešponduje s piesňovým podkladom a zaznamenáva niektoré typy tancov a hier z daných obcí.

Autorkami námetu série metodických materiálov sú tanečné pedagogičky Simona Ondreáš Dikaszová a Michaela Košová. Projekt z verejných zdrojov podporil Fond na podporu umenia – hlavný partner projektu a spolufinancoval Žilinský samosprávny kraj.

foto: Ilustračné

Medzi najznámejší folklórny festival na Slovensku patrí ten vo Východnej. Na Liptov tak každoročne počas troch dní predstaví priemerne cez 1400 účinkujúcich.

Zdroj: YouTube.com
Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM