Tomáš Batiz Správy

Na Liptove ožije história netradičným spôsobom: Sochy zemepánov vyrobia z dreva

V Liptovskom Mikuláši je na programe 5. ročník medzinárodných majstrovstiev vo vyrezávaní drevených sôch. Súčasťou šampionátu bude aj vyrezávanie sôch zemepánov.

Ilustračný obrázok k článku Na Liptove ožije história netradičným spôsobom: Sochy zemepánov vyrobia z dreva
Zdroj: TASR

Na Liptove budú kusom dreva vdychovať život šiesti rezbári z troch krajín. Píly sa v Liptovskom Jáne,na podujatí Drevené kráľovstvo, rozozvučia už vo štvrtok 13. septembra a hlavný program je pripravený na sobotu 15. septembra 2018. Jubilejný piaty ročník medzinárodných majstrovstiev vo vyrezávaní drevených sôch bude venovaný bližšej aj vzdialenejšej histórii.

„Tak ako patrí k našej kolibe drevo, tak patria k Liptovskému Jánu zemepáni. Len tu nájdu návštevníci Liptova veľké množstvo nádherných murovaných kúrií a kaštieľov, ktoré hovoria o bohatej histórii cieľa početných dovolenkárov,“ povedal organizátor podujatia Ján Strachan.

Tohtoročnou témou pre rezbárov budú zemania a zemepáni. "Ten najznámejší rod boli Szentiványiovci, ktorí stoja aj za pôvodným názvom obce,“ doplnil Strachan. Rezbári použijú pri tvorbe umeleckých diel zhruba 8 metrov kubických topoľového dreva.

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM