Samospráva

Na mestskej webstránke chýbajú jazykové verzie, má aj iné nedostatky

Obyvateľ Ružomberka a známy spisovateľ Jozef Karika upozornil na porušovanie zákona v súvislosti s mestskou internetovou stránkou ruzomberok.sk. Stalo sa tak minulý týždeň počas rokovania mestského zastupiteľstva.

Ilustračný obrázok k článku Na mestskej webstránke chýbajú jazykové verzie, má aj iné nedostatky
Foto: Jozef Milan

„Nové vedenie mesta spustilo v januári 2013 novú stránku, ktorá už od začiatku podľa ministerstva financií porušuje vyhlášku v 12 okruhoch. Odvtedy ministerstvo spravilo ďalšiu kontrolu a stav stále nevyhovoval. Na jeseň bude robiť ministerstvo ešte jednu kontrolu a mesto všetky nedostatky stále neodstránilo. Takže reálne hrozí, že mesto dostane pokutu,“ uviedol Jozef Karika. Nepáčilo sa mu tiež, že na pôvodnej stránke zmazali cudzojazyčné verzie a doposiaľ ich ničím nenahradili. „Je to zlá vizitka pre mesto, do ktorého prichádza mnoho návštevníkov. Podobná situácia je s podstránkou Návštevník, kde takisto chýbajú cudzojazyčné verzie. Taktiež boli zmazané všetky funkcie na vylepšenú komunikáciu s občanmi,“ zhrnul Karika.

Radnica argumentuje, že už má pripravené texty v angličtine a v najbližších dňoch ich na stránku zapracuje. „Mesto vysúťažilo tri podstránky, pričom v cene výroby neboli jazykové verzie. Tie sa postupne prekladajú, ako sa napĺňajú informácie v slovenčine. Poľská verzia bude k dispozícii začiatkom budúceho roka,“ konštatovala hovorkyňa ružomberskej radnice Michaela Milá.

Mesto si vyžiadalo hodnotenie stránky z pohľadu prístupnosti, ktorú realizuje ministerstvo financií. „Požiadali sme spoločnosť, ktorá stránku robila, aby odstránila nedostatky zistené ministerstvom. V súčasnosti sme si objednali hodnotenie prístupnosti v Únii nevidiacich a slabozrakých Slovenska. Po výsledku tohto hodnotenia požiadame ministerstvo o nový rejting prístupnosti stránky,“ dodala Milá.

Zdroj: Webnoviny.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM