Ivana Milanová Kultúra

Na Vlkolínci si prišli fujaroví nadšenci na svoje

Občianske združenie Vlkolínec a Mesto Ružomberok zorganizovali včera (11.06.) podujatie s názvom - ,,Fujara znej Vlkolíncom".

Ilustračný obrázok k článku Na Vlkolínci si prišli fujaroví nadšenci na svoje
Zdroj: Dnes24.sk

Občianske združenie Vlkolínec je už známe tým,že organizuje atraktívne podujatia pre širokú verejnosť a návštevníkov tejto lokality. Činili sa aj tento víkend a potešili folklóristov.

Atmosféra medzi milovníkmi fujár bola výborná, napriek počasiu, ktoré im neprialo. Dážď ich vyhnal z vonkajšieho amfiteátra do dvora Galérie ľudového umenia, kde prebiehal program. Účinkujúcim fujaristom, trombitárom či píšťalkárom zo všetkých kútov Slovenska to však na chuti zanôtiť si neubralo.

Aby malo publikum aj iný ako sluchový zážitok,vystúpil folklórny súbor Mostár z Brezna a aj súbor Hájiček z Chrenovca. Predstavili sa Gorali a Štefan Kreczmer a na záver domáci Lúčanskí Hudci, ktorí potešili aj zahraničných návštevníkov melódiami piesní z nášho kraja.

Fujara – ,,kráľovná medzi ľudovými nástrojmi" – je nástroj, ktorý nádherne baladicky rozpráva o hĺbkach ľudskej duše, radostiach, veselosti, starostiach, smútkoch a žiaľoch. Jej zádumčivý a mumľavý hlas, človekom vdýchnutá poézia, úžasným spôsobom dokáže vyjaviť tie najskrytejšie zákutia ľudských emócií a vnútorne pohladiť ducha.

Čítajte tiež:

http://ruzomberok.dnes24.sk/…tredy-240538

http://ruzomberok.dnes24.sk/…-kine-240243

Na Vlkolínci si prišli fujaroví nadšenci na svoje
16
Galéria
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM