Rôzne Správy

Nadobudli ste minulý rok nehnuteľnosť? Do konca mesiaca musíte podať daňové priznanie

Ak ste v minulom roku nadobudli nehnuteľnosť alebo došlo k zmene vo vlastníckych vzťahoch oproti vlaňajšiemu roku, máte pár dní na daňovú povinnosť.

Ilustračný obrázok k článku Nadobudli ste minulý rok nehnuteľnosť? Do konca mesiaca musíte podať daňové priznanie
4
Galéria
Zdroj: TASR

Zo zákona máte totiž na to povinnosť do konca januára, a to bez ohľadu na to, či ste fyzická, alebo právnická osoba. V opačnom prípade hrozí pokuta od päť do 3000 eur podľa závažnosti priestupku.

„Podanie daňového priznania sa týka nových nehnuteľností, alebo zmeny vlastníckych vzťahov k pôvodnej nehnuteľnosti, v prípade dedičstva – rozdelenia na nových spoluvlastníkov,“ približuje Katarína Kohútiková z komunikačného oddelenia bratislavského magistrátu.

Jeden z manželov

V prípade bezpodielového vlastníctva manželov podáva priznanie len jeden z manželov. Ak ide o spoluvlastníkov, podáva daňové priznanie buď každý z vlastníkov sám do výšky svojho podielu, alebo na základe spoločnej dohody spoluvlastníkov podá daňové priznanie jeden z nich.

Daňovník si však nemusí daň vypočítavať sám. Stačí, keď v priznaní uvedie všetky potrebné údaje. Tie sú uvedené v liste vlastníctva k nehnuteľnosti, v rozhodnutí katastrálneho odboru, okresného úradu alebo v zmluve, ktorou nadobudol nehnuteľnosť.

Vyššia sadzba

Zabudnúť ale netreba ani na to, že do predmetu zdanenia patria okrem stavieb, bytov, nebytových priestorov a pozemkov aj napríklad stavby podzemných garáží, ambulantných stánkov a prenosných trafostaníc.

Od januára sa pritom sadzba dane pre byty zvýšila o 30 percent, rovnako vzrástla aj sadzba pre domy. Pre chaty a garáže je sadzba vyššia o desať a pre ostatné stavby o 50 percent.

Pri stavebných pozemkoch ide o sadzbu vyššiu o 150 a pri stavbách určených na pôdohospodársku produkciu o 50 percent. Nárok na 60-percentnú zľavu majú po novom občania nad 65 rokov a držitelia ŤZP preukazov.

Ilustračné foto, TASR

Bývanie
4
Galéria
Zdroj: TASR
Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM