Kornel Kubík Kultúra

Najlepšie fotografie roka podľa National Geographic

Prestížna medzinárodná fotografická súťaž magazínu National Geographic pozná svojich víťazov. Prvé miesto v kategórii Príroda a zároveň hlavnú cenu Grand Prize si odniesla fotografia polárnej medvedice vynárajúcej sa spomedzi roztápajúce sa ľadové kryhy od fotografa Paula Soudersa.

Ilustračný obrázok k článku Najlepšie fotografie roka podľa National Geographic
Foto: Jozef Milan

Do fotografickej súťaže sa tento rok zapojili profesionálni fotografi aj amatéri zo 150 krajín, ktorí do troch súťažných kategórií „Ľudia“, „Miesta“ a „Príroda“ spolu odoslali vyše 7000 fotografií. Odborná porota, ktorá hodnotila kreativitu aj fotografickú kvalitu zaslaných diel, následne vybrala víťazov v každej kategórii.

Víťazná fotka

Absolútny víťaz Paul Souders, ktorý si za fotografiu ľadovej medvedice odniesol výhru 10 000 dolárov a vstupenku na fotografický seminár vo Washingtone, sa profesionálnej fotografii venuje už 30 rokov. Víťazná fotografia vznikla v Hudsonovom zálive na severovýchode Kanady a upozorňuje aj na klimatické zmeny. „Táto medvedica priplávala k ľadovcu, skrčila sa a zostala pod vodou niekoľko sekúnd… Nestlačil som spúšť, kým sa nevyšla hore nadýchnuť a pozrieť sa na mňa a potom som fotografoval, keď sa opäť ponárala. Vznášala sa tam priamo pod hladinou, sledovala ma a potom sa prišla ešte raz nadýchnuť, než odplávala preč…Fotil som naslepo so širokouhlým záberom. Cítil som, že je to výnimočná situácia a moja prvá myšlienka patrila tomu, že to nesmiem pokaziť,“ uviedol Souders.

V kategórii „Ľudia“ si prvé miesto za fotografiu jednovaječných dvojičiek Nilsa a Emila s názvom Together, Alone odniesla Cecile Baudier z Dánska. Fotografia patrila k sérii zaoberajúcej sa silnými vzťahmi medzi ľuďmi.

Víťaz kategórie „Miesta“ Adam Tan z Malajzie na svojej fotografii zachytil staré mesto v Číne ukryté v hmle, ktoré kvôli rozmáhajúcej sa ekonomike možno v blízkej dobe stratí svoje osobité čaro.

Zvláštne ocenenia si od poroty odniesli aj ďalšie tri fotografie z kategórie „Príroda“, ktoré zachytávajú volavky v hmle na Dunaji v Maďarsku, portrét nosorožca a zvláštne hniezdo postavené z vešiakov. Všetky fotografie budú uverejnené aj v tlačenej verzii magazínu National Geographic.

Ocenené fotografie nájdete vo fotogalérii hore vpravo.

Najlepšie fotografie roka podľa National Geographic
11
Galéria
Zdroj: Webnoviny.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM