Samospráva

Nebohý čestný občan mesta je uctený: Socha Andreja Hlinku dostala nový šat

Ružomberská radnica zrekonštruovala sochu Andreja Hlinku v nadživotnej veľkosti, ktorá je dominantou priestoru medzi mestským úradom a farským kostolom. Skulptúru venoval svojim rodákom Čestný občan mesta Ružomberok Ľudovít Mišík, ktorý na sklonku minulého roka zomrel.

Ilustračný obrázok k článku Nebohý čestný občan mesta je uctený: Socha Andreja Hlinku dostala nový šat
Zdroj: Dnes24.sk

Sochu Andreja Hlinku slávnostne odhalili v auguste 1998 pri príležitosti 60. výročia jeho úmrtia. V minulom roku vykonané opravné práce dielu prinavrátili dôstojný vzhľad. „Privarili sme desať prútov oceľových rúr, vyrovnali ostatné, pokrivené, niektoré sme museli vymeniť za nové. Prasknuté časti sa pozvárali, zvary vyčistili, hrdzu sme odstránili,“ povedal vedúci oddelenia regionálneho rozvoja ružomberského mestského úradu Martin Hromada. Okrem toho mesto dalo vyčistiť zábradlie a napokon bolo potrebné povrchovo upraviť sochu antikoróznym náterom. Celkovo si práce na renovácii poškodenej sochy vyžiadali z mestského rozpočtu približne 700 eur.

Sochárske dielo na uctenie pamiatky Andreja Hlinku, ktorého autorom je Laco Berák, venoval ako dar mestu Ružomberčan a filantrop Ľudovít Mišík, ktorého pred časom mesto poctilo titulom Čestný občan. V dobe ukončenia opráv na soche, koncom minulého roka, 93-ročný darca zomrel.

Andrej Hlinka, ktorému sa tiež zvykne hovoriť Otec národa, sa narodil 27. septembra 1864 v časti Ružomberka, Černovej. Bol rímskokatolíckym kňazom, politikom, národovcom, publicistom aj prekladateľom. Významnou mierou sa zaslúžil o rozvoj Ružomberka a okolia na prelome 19. a v prvej polovici 20. storočia, a to nielen v duchovnej oblasti. Zomrel 16. augusta 1938 v Ružomberku. Jeho meno nesie nielen Kultúrny dom Andreja Hlinku, ktorého výstavbu sám inicioval, ale napríklad aj hlavné ružomberské námestie či ulica v rodnej Černovej.

Zdroj: ruzomberok.sk/ tasr/ rk24;

Oprava sochy Andreja Hlinku
4
Galéria
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM