Ivana Milanová Správy

Pri Ružomberku bude Kongres slovenskej inteligencie: snažia sa založiť santórium pre slovenské osobnosti

Kongres slovenskej inteligencie sa počas rokovanií 29. a 30. júna v Ľubochni pri Ružomberku bude venovať aj aktuálnej medzinárodnej situácii.

Ilustračný obrázok k článku Pri Ružomberku bude Kongres slovenskej inteligencie: snažia sa založiť santórium pre slovenské osobnosti
Zdroj: Dnes24.sk

Znovuoživenie Kongresu slovenskej inteligencie (KSI) po ťažkých stratách vedúcich predstaviteľov je cieľom dvojdňového rokovania, ktoré sa uskutoční 29. a 30. júna v Ľubochni pri Ružomberku. Venovať sa však bude nielen vnútorným problémom, ale aj aktuálnej medzinárodnej situácii.

„Jednou z hlavných tém kongresu je revitalizácia slovenských kúpeľov. Chceli by sme dať podnet na vznik dvoch nových kúpeľných zariadení, aby slovenské kúpeľníctvo ožilo. V súvislosti s tým sa zlepší zamestnanosť v regióne, kvalita služieb a nemocnice nebudú plné chorých ľudí. Vždy je lepšia prevencia ako liečba,“ uviedol na dnešnej tlačovej konferencii v Ružomberku hovorca KSI Peter Štrelinger.

Snahou KSI je založenie prvého sanatória pre významné slovenské osobnosti v Ľubochni.

„Na Slovensku máme množstvo významných ľudí, ktorí živoria. V našom sanatóriu by mohli dôstojne žiť. Nainštalovať tam chceme knižnicu či koncertnú sieň, aby si mohli organizovať rôzne podujatia. Ako Slováci by sme boli prví, ktorí sa postarajú o svojich významných ľudí. Vrátili by sme im to, čo oni dali národu,“ doplnil Štrelinger.

„V čase najsilnejšej maďarizácie v roku 1910 sa hovorilo, že na Slovensku ostalo len 100 alebo 200 rodín slovenskej inteligencie. Vtedy hrozil zánik slovenského národa, pretože nemal nielen svoje kniežatá, grófov a kráľov, ale nemal ani šľachtu, pretože bol vždy poddanským národom. Dnešná generácia si neuvedomuje, že za to, že máme svoj štát, že hovoríme po slovensky, vďačíme aj predkom slovenskej inteligencie, ktorí sa vedeli zjednotiť a bojovať,“ opísal predseda prípravného výboru KSI a primátor mesta Ružomberok Igor Čombor.

Prečítajte si aj:

http://ruzomberok.dnes24.sk/…jviac-242138

http://ruzomberok.dnes24.sk/…video-241830

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM