Tomáš Batiz Správy

Nedeľa vo Vlkolínci: Pozrite si PROGRAM na jednom mieste

Podujatie Nedeľa vo Vlkolínci sa tento rok bude niesť v znamení 25. výročia zápisu najzachovalejšej rezervácie ľudovej architektúry na Slovensku do Zoznamu svetového kultúrneho a prírodného dedičstva UNESCO.

Ilustračný obrázok k článku Nedeľa vo Vlkolínci: Pozrite si PROGRAM na jednom mieste
Foto: Ivana Milanová / Zdroj: Dnes24.sk

Návštevníci počas najbližšej nedele (29.7.) uvidia vystúpenie Folklórneho súboru (FS) Liptov pripravené špeciálne pri príležitosti tohto výročia, ako i ďalší kultúrny program.

Podujatie sa začne slávnostnou svätou omšou. Po programe FS Liptov budú nasledovať vystúpenia FS Holúbek, Sendreiovci, Východňarske šarkanice, Veronika Rabada, Country Steps, Gipsy David či Mloci. „Je to najstaršie kultúrne podujatie na Vlkolínci. Prvýkrát sa konalo prvú augustovú nedeľu v roku 1993, takže tento rok je to už 25. ročník. Medzi ľuďmi je veľmi obľúbené,“ uviedla Lenka Čimborová z oddelenia regionálnej politiky na Mestskom úrade Ružomberok.

Kultúrny program doplní divadelné predstavenie s pesničkami pre deti Zabudnutý čert. Sprievodnými akciami Nedele vo Vlkolínci sú umelecké sympózium a workshop.

Dopravné obmedzenia

Usporiadanie podujatia si vyžiada reguláciu dopravy na prístupových komunikáciách v smere do Vlkolínca. Konkrétne ide o cesty na Družstevnej ulici a v Trlenskej doline. Regulácia sa uskutoční od 7.30 do 20.00 h. „Doprava na týchto komunikáciách bude riadená Policajným zborom SR, mestskou políciou a parkovacou službou, ktorá návštevníkov usmerní na Družstevnú ulicu, kde budú môcť zaparkovať a následne sa bezplatnou kyvadlovou dopravou dopraviť do Vlkolínca. Tá bude premávať od 7.30 do 20.00 h,“ uviedla Gabriela Demčáková z ružomberskej radnice.

Cestný vláčik

Z rázcestia na Družstevnej ulici bude do doliny premávať cestný vláčik, ktorý návštevníkov odvezie na parkovisko v Trlenskej doline a vráti sa späť. Následne na parkovisku návštevníci prestúpia do mikrobusu, a ten ich dopraví až do Vlkolínca a taktiež sa vráti späť.

„Predpokladá sa, že vláčik bude premávať približne každých 20 minút a mikrobus každých desať minút. Týmito opatreniami chceme predísť dopravnému kolapsu vo Vlkolínci a Trlenskej doline a poskytnúť návštevníkom nevšedný zážitok z cesty vláčikom. Kyvadlová doprava má aj ekologický dosah, a to uchrániť Vlkolínec a Trlenskú dolinu od enormného dopravného zaťaženia počas tohto významného podujatia,“ uzavrela.

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM