Rôzne

Nepoznajú výrobcovia okien zákon? Inšpekcia zasahovala v desiatkach prípadov

Celoslovenská akcia bola zameraná na kontrolu požiadaviek pri uvádzaní a sprístupňovaní okien na trh.

Ilustračný obrázok k článku Nepoznajú výrobcovia okien zákon? Inšpekcia zasahovala v desiatkach prípadov
Zdroj: TASR

Niektorí výrobcovia a distribútori okien na Slovensku majú problém s právnou znalosťou podmienok uvádzania a sprístupňovania týchto produktov na trh. Zistila to kontrola Slovenskej obchodnej inšpekcie (SOI) z februára a marca tohto roka. Kontrolóri totiž našli nedostatky až v takmer 38 % z celkového počtu kontrolovaných druhov okien.

Celoslovenská akcia, o ktorej informuje SOI na svojej internetovej stránke, bola zameraná na kontrolu požiadaviek pri uvádzaní a sprístupňovaní okien na trh. Inšpektori preverovali plnenie požiadaviek zákona o stavebných výrobkoch a vyhlášky, ktorou sa ustanovuje zoznam skupín stavebných výrobkov a systémy posudzovania parametrov v ich sortimentnej skupine. Predmetom kontroly boli okná bez požiarnej odolnosti alebo tesnosti proti prieniku dymu, a to okná s ručným ovládaním alebo mechanickým pohonom, ktoré sa inštalujú na zvislé otvory v stene a strešné okná.

PREČÍTAJTE SI: Záhradkári, zabudnite na chémiu. 15 ekologických trikov namiesto pesticídov

Desiatky kontrol

Inšpektori SOI v rámci akcie vykonali 104 kontrol predajných jednotiek, z toho 52 výrobcov a 52 distribútorov, pričom skontrolovali 225 druhov okien určených na predaj. Nedostatky zistili pri 85 druhoch okien, čo predstavuje 37,8 % z celkového počtu kontrolovaných okien. „Pretože uvedené nedostatky pri kontrole okien boli zistené až takmer v 38 % z celkového počtu kontrolovaných druhov, uvedené nasvedčuje o právnej neznalosti výrobcov a distribútorov okien o podmienkach stanovených príslušnými právnymi predpismi pre ich uvádzanie a sprístupňovanie na trh,“ zhodnotila obchodná inšpekcia.

Najzávažnejším zistením bolo, že pri ôsmich druhoch okien výrobcovia uviedli a sprístupňovali na trh výrobky bez posúdenia parametrov. „Existuje u nich predpoklad, že nespĺňajú požiadavky na ich bezpečnosť a ani nedosahujú minimálne hodnoty parametrov podstatných vlastností výrobkov, ktoré vyžaduje norma. Sú to napríklad odolnosť proti zaťaženiu vetrom, reakcia na oheň, akustické vlastnosti, tepelnoizolačné vlastnosti a podobne,“ opísala SOI.

Pochybenia

Najčastejším nedostatkom bolo nevydané alebo nepredložené vyhlásenie o parametroch pri 24 % z celkového počtu kontrolovaných druhov, prípadne bolo predložené v cudzom jazyku napriek už dlhodobo platnej požiadavke legislatívy. Ďalšie porušenia sa týkali označenia výrobku či návodu na použitie, ktoré buď chýbali, alebo boli v cudzom jazyku.

„Pretože výsledky kontrolnej akcie preukázali neuspokojivú úroveň hospodárskych subjektov v dodržiavaní platných právnych predpisov pri uvádzaní a sprístupňovaní okien na trh v SR, SOI bude pokračovať v kontrolách okien aj v nasledujúcom období,“ avizovala inšpekcia.

Plastové okná
6
Galéria
Zdroj: TASR
Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM