Samospráva

Neviete, či vám lekár naúčtoval oprávnený poplatok? Žilinská župa vám to povie

Žilinský samosprávny kraj novinku zavádza od nového roka novinku v podobe bezplatného zdravotníckeho poradenstva. Každý prvý štvrtok v mesiaci budú pracovníci odboru zdravotníctva ŽSK k dispozícií pre otázky občanov, ktoré sa týkajú poskytovania zdravotnej starostlivosti.

Ilustračný obrázok k článku Neviete, či vám lekár naúčtoval oprávnený poplatok? Žilinská župa vám to povie
Zdroj: TASR

„Od 7. januára 2016 budú mať občania Žilinského kraja možnosť obrátiť sa na nás aj prostredníctvom osobných stretnutí vždy od 8.00 h. do 15.00 h. Doteraz sme poskytovali poradenstvo predovšetkým telefonicky alebo prostredníctvom emailovej komunikácie, no v novom roku sa i my pridáme k Župným štvrtkom,“ informovala riaditeľka odboru zdravotníctva ŽSK Anna Majbíková. Súčasťou Župných štvrtkov na Úrade Žilinského samosprávneho kraja je i bezplatné právne a sociálne poradenstvo. Viac čítajte TU. Rovnako funguje i poradenstvo v oblasti sociálnych vecí, kde odborníci pomáhajú občanom v otázkach sociálnej starostlivosti.

Poplatky u lekárov

„Najmä po prijatí novely zákona o rozsahu zdravotnej starostlivosti sa začalo viac diskutovať o poplatkoch v zdravotníctve a pacienti často nevedeli, na koho sa môžu obrátiť, ak mali napríklad podozrenie, že zaplatili neoprávnený poplatok. V Žilinskom kraji evidujeme výrazný pokles týchto podnetov, čo vyplýva aj z rozsiahlej kontroly spojenej s osobnými stretnutiami, ktoré pracovníci odboru zdravotníctva vykonávajú. Bezplatné zdravotnícke poradenstvo prinesie otvorený priestor pre ľudí a to je pre nás dôležité, aby boli pacienti a zároveň aj lekári informovaní a vedeli, že sa na nás môžu obrátiť,“ uviedol predseda ŽSK Juraj Blanár. Zároveň tiež dodal, že ak má pacient pocit, že lekár koná v rozpore so zákonom, kedykoľvek môže kontaktovať Žilinský samosprávny kraj aj telefonicky, písomne alebo emailom a daný podnet bude prešetrený.

Kedy a kde

Termíny nového bezplatného zdravotníckeho poradenstva každý prvý štvrtok v mesiaci vždy od 8.00 h. do 15.00 h. na Úrade ŽSK (Komenského 48, 011 09 Žilina) sú nasledovné:

  • 7. 1. 2016
  • 4. 2. 2016
  • 3. 3. 2016
  • 7. 4. 2016
  • 5. 5. 2016
  • 2. 6. 2016

Zdroj: Lenka Záteková, hovorkyňa ŽSK

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM