Tomáš Batiz Správy

Nové prístroje v ružomberskej nemocnici: Zjednodušiť by mali diagnostiku a nielen to

Ružomberská nemocnica sa teší z nových prístrojov. Tie by mali zabezpečiť lepšiu diagnostiku pri ochorení hrubého čreva., je toho však viac.

Ilustračný obrázok k článku Nové prístroje v ružomberskej nemocnici: Zjednodušiť by mali diagnostiku a nielen to
Zdroj: ruzomberok.dnes24.sk

Zlepšenie diagnostiky ochorení hrubého čreva i konečníka a efektívnejšiu činnosť zdravotníckeho personálu na Klinike vnútorného lekárstva Ústrednej vojenskej nemocnice (ÚVN) v Ružomberku zabezpečí nové prístrojové vybavenie. K zlepšeniu zdravotnej starostlivosti prispeje aj rozšírenie endoskopických výkonov o pediatrickú endoskopiu.

„Donedávna sme detských pacientov posielali do nemocnice v Martine, v súčasnosti sa zaškoľuje nová lekárka v detskej gastroenterológii a endoskopii. Tá bude tento rok atestovať, tým pádom bude môcť poskytovať plnohodnotnú zdravotnú starostlivosť aj pediatrickým pacientom,“ uviedol v utorok na tlačovej konferencii v ružomberskej nemocnici primár gastroenterolo­gického pracoviska Jozef Záň.

Diagnostiku u malých detí a u dospelých pacientov, pri ktorých by bolo vyšetrenie klasickým kolonoskopom bolestivé alebo nerealizovateľné, zlepší ultratenký kolonoskop za 30.000 eur, ktorý zakúpilo vedenie nemocnice. Vybavenie v hodnote viac ako 109.000 eur darovalo tento rok klinike aj občianske združenie (OZ) Priatelia kliniky vnútorného lekárstva Ružomberok. Na gastroenterologické pracovisko kliniky tak pribudol tretí automatický desinfektor, dva endoskopické kabinety a endoboxy určené na prevoz vyšetrovacej techniky. „Citlivé a drahé zariadenia, akými sú endoskopy, si zaslúžia najlepší spôsob manipulácie. Endoboxy slúžia na bezpečnú manipuláciu a prevoz endoskopov medzi jednotlivými vyšetrovňami a čistiacou miestnosťou. Minimalizujú riziko poškodenia endoskopov pri manipulácii, zamedzujú dekontaminácii čistých endoskopov ako i okolitého prostredia. Endoboxy sú nevyhnutnou pomôckou kvalitného endoskopického pracoviska,“ dodal Záň.

OZ každoročne daruje pre kliniku nové prístroje a pomôcky na zlepšenie kvality zdravotnej starostlivosti. Tento rok zakúpilo tri nové prístroje pre dialyzačné pracovisko. „Okrem toho sme z prostriedkov získaných z dvoch percent daní zakúpili TV prijímače pre dialyzovaných pacientov, ako i pre pacientov na JIS,“ priblížil predseda OZ Antonín Hruboň. Vylepšili sa aj jedálne pre pacientov zakúpením 25 kusov nových jedálenských stolov. Pre špecializované i všeobecné ambulancie kliniky vnútorného lekárstva sa zakúpili nové odberové kreslá, ktoré môžu slúžiť aj ako aplikačné kreslá, prípadne na transport pacientov

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM