Kultúra

Nový film z ružomberskej dielne: Otec utýraného kňaza a muzikant sa teší na organ v nebi

Partia mladých filmárov z Katolíckej univerzity, ktorá má za sebou úspešný snímok 22 hláv, natočila dokument s názvom Organ v nebi. Zachytáva pohnutý životný osud najstaršieho slovenského hráča na majestátnom chrámovom nástroji, 93-ročného Fridricha Kolaroviča zo Senca.

Ilustračný obrázok k článku Nový film z ružomberskej dielne: Otec utýraného kňaza a muzikant sa teší na organ v nebi
Zdroj: Dnes24.sk

„S pánom Kolarovičom sme sa stretli prvý raz pri úmysle zvečniť na filmový pás jeho svedectvo ako otca komunistickou mašinériou utýraného kňaza. Tento mimoriadne vzácny človek nás natoľko zaujal, že sme sa k nemu vrátili, aby nám rozpovedal svoj vlastný životný príbeh,“ povedal režisér Matúš Demko, ktorý tvoril spolu s kolegami Jakubom Krškom, Ondrejom Rosíkom, Jánom Zborovjanom, kameramanom a strihačom Ľuboslavom Polákom.

Život ako inšpiratívny príklad

„Tento náš film nie je o muzikantovi, spevákovi či učiteľovi, ale predovšetkým o veľmi láskavom, múdrom človeku, aj vo vysokom veku plnom zdravého optimizmu, humoru a živého záujmu o veci verejné. Jeho príklad môže byť inšpiratívny pre každého z nás, oveľa mladších,“ skonštatoval režisér. Organista, spevák, muzikant, dirigent, divadelník, dobrý otec siedmich detí sa doma stará o nevládnu manželku. Stále hráva na organe, hoci už nie je oficiálnym „kantorom“, ale napriek tomu ho počuť v Senci alebo v priľahlej osade Martin. Vidieť ho na bicykli alebo s cigaretou v ústach nie je nič nezvyčajné.

Organ v nebi

Názov filmu pochádza z myšlienky Fridricha Kolaroviča, ktorý stojí na prahu večnosti a dúfa, že v nebi budú mať organ, na ktorom by si rád zahral. Jeho láska k tomuto kráľovskému hudobnému nástroju je taká veľká, že by si najradšej ešte kúpil ďalších desať rokov života, aby ešte i tu na Zemi ďalej organoval.

Súvisiaci príspevok o filme 22 hláv: http://ruzomberok.dnes24.sk/…prahe-146338

zdroj: Matúš Demko/ tasr

Organ v nebi
4
Galéria
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM