Jozef Milan Samospráva

Nový kamerový systém a vznik chránenej dielne sú v nedohľadne

Mestskí poslanci v stredu riešili problematiku nových priestorov pre Mestskú políciu. Náväzný bod sa týkal zvýšenia počtu bezpečnostných kamier a vzniku chránenej dielne pre zdravotne postihnutých občanov.

Ilustračný obrázok k článku Nový kamerový systém a vznik chránenej dielne sú v nedohľadne
Foto: Jozef Milan

Koncepcia rozvoja MsP – presťahovanie

Mestské zastupiteľstvo schválilo v septembri Koncepciu rozvoja Mestskej polície na roky 2012–14. Jej základom je presťahovanie mestskej polície do vyhovujúcich priestorov, ktoré spĺňajú viaceré atribúty: primerané vstupné náklady; areál tvorí uzavretý celok; vhodná poloha; blízkosť MsÚ a PZ SR; vhodné priestory pre parkovanie a údržbu motorových vozidiel; budova mimo obytnú zónu; dobré napojenie na dopravný ťah; priestory vhodné na zriadenie chránenej dielne pre osoby ZŤP; priestory na umiestnenie kotercov pre túlavé psy.

Cena kamenárstva

Mestská rada odporúčala MsZ schváliť kúpu objektu na Nám.A.Hlinku (bývalé kamenárstvo) za sumu 440 tis.€ splatnú v 10 splátkach počas 10 rokov bez ďalšieho navýšenia. Súdno- znalecký odhad hovoril o cene 600.tis.€. Majiteľ kamenárstva s navrhovanou sumou nesúhlasil. Poslanci na rokovaní zamietli myšlienku dlhodobého nájmu ako nehospodárnu a odsúhlasili uznesenie, ktoré žiada vyhlásiť verejnú súťaž na rekonštrukciu bývalého OPPS Liptov na Bernolákovej ulici.

Prestavba OPPS LIPTOV

Prestavba bývalého OPPS LIPTOV na ulici A. Bernoláka má niekoľko relatívnych výhod: spracovaná projektová dokumentácia; vydané stavebné povolenie; dobré napojenie na hlavný dopravný ťah; je majetkom mesta Ružomberok; po prebudovaní bude vhodná na umiestnenie chránenej dielne, na parkovanie a údržbu služobných vozidiel. Odhadovaná cena investíce 568.tis.€ môže byť verejnou súťažou znížená. Nevýhody OPPS LIPTOV: pomerne vysoká vstupná investícia; doba realizácie a presťahovania minimálne 15 mesiacov; priechodnosť areálu, ktorý sa nachádza v obytnej zóne. Ďalšie problémy vzniknú pri samotnej prestavbe zastaralej budovy. Pri započítani doby verejného obstarania je predpoklad, že presťahovanie bude aktuálne najskôr za 2 roky.

Nové kamery a chránená dielňa sa odkladajú

Zlepšenie bezpečnosti a ochrany majetku občanov Ružomberka stojí – podľa schválenej koncepcie – na obnove a rozšírení počtu bezpečnostných kamier, ktoré v plánovanom počte 14 majú obsluhovať zdravotne postihnutí občania. Náčelník MsP Ivan Stromko po neschválení rýchleho presťahovania polície do kamenárstva navrhol o Koncepcii rozvoja mestského kamerového systému na roky 2012–2014 nerokovať, čo poslanci akceptovali.

Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM