Rôzne

Nový kotol Mondi SCP znižuje emisie o polovicu, intenzívny zápach je občasný

Skúšobná prevádzka nového regeneračného kotla RK3, strategickej investície ružomberského celulózovo-papiernického podniku Mondi SCP za viac ako 128 miliónov eur vrátane vládneho stimulu v hodnote 25 miliónov eur, preukazuje výrazné zníženie emisií tuhých znečisťujúcich látok.

Ilustračný obrázok k článku Nový kotol Mondi SCP znižuje emisie o polovicu, intenzívny zápach je občasný
Foto: Jozef Milan

„Technický stav starého kotla bol už nevyhovujúci. Nainštalovanie najmodernejších dostupných technológií nám umožnilo významne stabilizovať výrobu. Jej nevyhnutné časté odstávky a následné nábehy neprospievali ani ochrane životného prostredia,“ vysvetlil výrobný riaditeľ Vladimír Krajči. Úroveň zníženia emisií tuhých znečisťujúcich látok do ovzdušia sa podľa neho znížila až o 50 %. Každé novovybudované technologické zariadenie si vyžaduje určitý čas na čo najdokonalejšie doladenie. "Všetky tzv. muchy chceme vychytať už v skúšobnej prevádzke, ktorá potrvá do konca tohto roka,“ dodal riaditeľ.

„Riešime občasne sa objavujúci intenzívnejší zápach. Krátkodobé úniky neskondenzova­teľných plynov nie sú nebezpečné, ale chápeme, že nevoňajú dobre. Investícia do nového regeneračného kotla sa ukazuje ako správne rozhodnutie nielen pre našu firmu, ale aj pre okolité životné prostredie,“ povedal Vladimír Krajči.

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM