Aktualizované Ivana Milanová Samospráva

Obec neďaleko Ružomberka chce odkúpiť jediný husitský kostol na Slovensku

Lipovská Osada chce odkúpiť husitský kostol vedľa obecného úradu, ktorý roky chátra. Na postupnú rekonštrukciu kultúrneho stánku v rázovitej obci Liptovská Osada by malo nadviazať vybudovanie námestia.

Ilustračný obrázok k článku Obec neďaleko Ružomberka chce odkúpiť jediný husitský kostol na Slovensku
Zdroj: Dnes24.sk

Prioritou na vybudovanie námestia je odkúpenie zaujímavého pseudogotického kostola, ktorý je jediným, ktorý má Československá cirkev husitská na Slovensku.

„S rekonštrukciou kultúrneho domu z 50. rokov sme začali v minulom roku, kedy sme žiadali o dotáciu z Environmentálneho fondu na zateplenie a zníženie energetických strát. Neboli sme úspešní a tak sme začali robiť opravu svojpomocne,“ vysvetlil starosta Liptovskej Osady Róbert Kuzma. Na rekonštrukciu zatiaľ podľa jeho slov z obecného rozpočtu išlo 20.000 eur.

„V tomto roku sme vymenili okná, urobili sme nové rozvody elektriny a vody, znížili strop, tiež sme podrezali budovu proti vlhkosti,“ doplnil s tým, že v súčasnosti robia nové stierky.

Sen o námestí

Veľkým snom starostu je vybudovanie námestia pri obecnom úrade. Prvým krokom je však získanie husitského kostola do majetku obce. „S majiteľmi rokujeme, chceli by sme to odkúpiť. Zničený, chátrajúci kostol by sme zachovali a zrekonštruovali, budovu starej fary zbúrali a vzniklo by námestíčko v tvare písmena U. Po pridaní zelene a lavičiek by to vyzeralo krásne,“ opísal Kuzma s tým, že postupnými krokmi by odkryli vzácny kostol.

„Podľa projektantov vybudovanie celého námestia vrátane rekonštrukcie kostola bude stáť približne 300.000 eur. Zdá sa mi to veľa, no nie je možné, aby sme to urobili z vlastných zdrojov. Rokujeme aj s prípadnými spoluinvestormi, uvidíme ako sa to vyvinie,“ dodal.

Kostol Československej cirkvi husitskej postavili v roku 1930 ako výsledok konfliktu medzi rímskokatolíckym farárom s diecéznym biskupom. Časť obyvateľstva Liptovskej Osady sa vtedy oddelila od rímskokatolíckej cirkvi a prešla so svojím kňazom k husitskej. Malá časť obecnej komunity zostala v husitskej cirkvi do roku 1939, kedy ju oficiálne rozpustili.

Čítajte tiež:

Naliehavá prosba od ÚVN: Príďte darovať krv, máme akútny nedostatok

Keď sa zotmie, ukazujú sa výtržníci podgurážení alkoholom: Môžu za to prázdniny?

Obec neďaleko Ružomberka chce odkúpiť jediný husitský kostol na Slovensku
6
Galéria
Foto: Ivana Milanová / Zdroj: Dnes24.sk
Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM