Rôzne

Objav Jaroslava Demka: Krok ku vyriešeniu problému hladu vo svete?

Významný objav sa podaril pracovníkovi Katolíckej univerzity v Ružomberku z Katedry biológie a ekológie Pedagogickej fakulty. Environmentalista, ekológ, pedagóg a výskumník Jaroslav Demko vynašiel technické riešenie, ktoré zvyšuje energetické parametre biomasy.

Ilustračný obrázok k článku Objav Jaroslava Demka: Krok ku vyriešeniu problému hladu vo svete?
Zdroj: Dnes24.sk

Biomasa je biologický materiál, ktorej súčasťou je aj rastlinná biomasa, takzvaná fytomasa. Práve tu sa zamerala pozornosť docenta Jaroslava Demka. „Doterajšie výskumy v tejto oblasti boli zväčša orientované len na získavanie objemu biomasy – teda len aby toho bolo kvantum, aby sa zvyšovalo množstvo dopestované na jednotku plochy,“ hovorí docent Demko. „Môj výskum nešiel touto cestou, po hmotnosti, ale po kvalite, po vnútornej stránke biomasy, aby mala čo najlepšie energetické parametre, akými sú spaľovacie teplo a výhrevnosť.“ Ak by sme jeho výsledky uviedli na konkrétnom príklade, tak aby aj obyčajná drevená trieska, briketa či peletka „sálala“ viac tepla.

Vo svojom výskume Jaroslav Demko využíval stimulátory na to, aby biomasa dosiahla viac makroergických, teda vysokoenergetických látok. Výnimočnosť objavu spočíva tiež v tom, že energeticky modifikovaná biomasa je produktom fotosyntézy. „Fotosyntéza je najrozšírenejšou chemickou a fotochemickou reakciou, je to reakcia, ktorá nám akumuluje a „odkladá“ energiu slnka – energiu slnečného žiarenia. Biológovia sú skeptickí pri jej regulovaní, avšak pri možnosti vyriešenia riadenia fotosyntézy, a to najmä zvýšenia využitia slnečného žiarenia rastlinami, dokážeme vyriešiť mnohé problémy. Nebojím sa povedať, že by to pomohlo vyriešiť energetické problémy ľudstva, ako aj problém hladu vo svete,“ hovorí Demko.

Podľa zákona o úžitkových vzoroch musí byť technické riešenie nové, musí byť výsledkom vynálezcovskej činnosti a musí byť priemyselne využiteľné. Demkov objav bol zaregistrovaný ako úžitkový vzor Úradom priemyselného vlastníctva a už sa čaká len na dokončenie patentového konania. „Môj objaviteľský počin je iba malým krôčikom k ďalšiemu poodhaleniu tajomstva fungovania týchto Stvoriteľských zázrakov, ktoré môžu prispieť k riešeniu problémov človeka,“ podotkol docent Demko. Ide vôbec o prvý objav na KU.

zdroj: Vladimír Buzna, hovorca KU

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM