Kultúra

Obrovský záujem: Prázdninové prezentácie remesiel vo Vlkolínci videli tisíce ľudí

Letné víkendové prezentácie tradičných ľudových remesiel v dedinke UNESCO vo Vlkolínci pri Ružomberku sa stretli s veľkým záujmom. Prilákali aj zahraničných turistov.

Ilustračný obrázok k článku Obrovský záujem: Prázdninové prezentácie remesiel vo Vlkolínci videli tisíce ľudí
Zdroj: TASR/Miroslava Mlynárová

Víkendy vo Vlkolínci pri Ružomberku si nenechalo ujsť viac ako 8000 návštevníkov. Z toho počtu bolo 1500 cudzincov, väčšinou zo susedného Česka a Poľska. Ako uviedol vedúci Informačného centra Ružomberok Milan Kolčák, prezentácie remesiel v podhorskej osade organizujú už niekoľko rokov a veria, že v nich budú môcť pokračovať aj ďalej, najmä mimo letnej sezóny.

Vydarené ukážky

Počas deviatich víkendov mohli návštevníci Vlkolínca vidieť prácu piatich rôznych remeselníkov z blízkeho okolia. Predviedli, ako sa vytvára kroj, vyšívajú ozdoby, drôtujú ozdoby, vyrábajú svadobné ozdoby hlavy, vyrezávajú výrobky z dreva či vytáčajú nádoby z hliny.

Sme radi, že aktuálna situácia nám umožnila namiesto veľkých podujatí návštevníkom spestriť pobyt vo Vlkolínci takouto formou,“ povedal Kolčák.

Ako doplnil, návštevníci uvítali možnosť zoznámiť sa s pracovnými postupmi remeselníkov a dozvedeli sa napríklad, že svadobná ozdoba hlavy niekedy vážila aj 12 kilogramov, počuli rôzne príhody z kopania hliny, hľadania vhodného dreva na vyrezávanie alebo o úprave krojov.

Už túto sobotu

Vydarené ukážky prác remeselníkov počas tohto leta ešte nekončia, pretože v sobotu 11. septembra sme pre návštevníkov pripravili podujatie plné remesiel a remeselníkov s trochou hudby pod názvom Remeslobranie vo Vlkolínci,“ povedala vedúca oddelenia regionálnej politiky Mestského úradu v Ružomberku Gabriela Demčáková.

Ukážky práce remeselníkov pripravili Oblastná organizácia cestovného ruchu región Liptov, mesto Ružomberok, informačné centrum a Dom UNESCO Vlkolínec.

Témy, ktoré hýbu Slovenskom:

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM