Jozef Milan Samospráva

Obyvatelia bytovky na ulici Hollého: Radosť z bytu rýchlo vystriedali vrásky

Poslanec za sídlisko Baničné Pavol Šípoš otvoril na ostatnom rokovaní mestského zastupiteľstva problém stavu bytovky, v ktorej je 85 bytov. Občania, ktorí sa s radosťou sťahovali do nových bytov v roku 2010, majú vážne problémy s ich stavebno - technickým vyhotovením.

Ilustračný obrázok k článku Obyvatelia bytovky na ulici Hollého: Radosť z bytu rýchlo vystriedali vrásky
Zdroj: Dnes24.sk

Poslanec Šípoš nielen zoznámil poslancov s najvypuklejšími problémami, ale ich ja prezentoval na obrázkoch. „Podzemná voda presakuje do suterénu, na stenách vznikajú plesne, praskajú omietky, koroduje nosník a opadáva murivo,“ vymenoval. Vysoká vlhkosť je aj v garážach. „Veci vybraté z auta splesnejú do týždňa,“ podotkol Šípoš. Do bytov zateká voda z terasy. Ďalšie nedostatky sú hlásené z balkónov, či okolia okien. „Problémy spôsobuje zrejme nedostatočné zateplenie a absencia hydroizolácie medzi terasou a obvodovým murivom,“ konštatoval poslanec MsZ.

Trojročná stavba

Bytovka má tri roky a je v správe Bytového podniku, spol. s r.o. Ružomberok,v ktorej má mesto podiel 33,4%. Postavená bola s podporou Štátneho fondu rozvoja bývania. Na prízemí sa nachádzajú nebytové priestory a v suteréne garáže. Staviteľ bytovky spoločnosť Slovpanel, ktorá ju stavala na základe verejnej súťaže, čiastočne robil nápravy, čiastočne sa ale vyhýba zodpovednosti. Firma nie je stabilná, vymenil sa v nej majiteľ. Na väčšinu nedostatkov obyvatelia podali sťažnosti. „Riešili sa od leta minulého roka, keďže stavba je v záručnej dobe. Väčšina z nich však nebola odstránená,“ dodal poslanec Šípoš. Viceprimátor Zuberec hovoril o príprave mesta na žalobu; spracováva sa súdno – znalecký posudok.

Uznesenie

Mestskí poslanci na základe týchto informácií požiadali primátora, aby do septembra predložil návrh riešenia situácie spolu s návrhom zníženia nájmu za byty a garáže. Primátor Ján Pavlík upozornil poslancov, že napriek veľkej snahe Mesta nie je možné očakávať jednoduché vyriešenie problémov. Taktiež zníženie nájomného je nesystémovým riešením a mohlo by založiť nebezpečný precedens, pretože bytov v zlom stave spravuje mesto relatívne veľký počet.

Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM