Jozef Milan Kultúra

Ocenenie Anny Hulejovej a Vojtecha Littvu vo Vlkolínci

Pestrý program tradičnej Nedele vo Vlkolínci sa niesol v znamení 20. výročia zápisu bývalej ulice Mesta, dnes mestskej časti, do Zoznamu svetového prírodného a kultúrneho dedičstva UNESCO. Súčasťou programu FS Liptov bolo odovzdanie Ceny primátora mesta dvom výrazným umeleckým osobnostiam.

Ilustračný obrázok k článku Ocenenie Anny Hulejovej a Vojtecha Littvu vo Vlkolínci
Foto: Jozef Milan

Ocenenie

Prvý blok bohatého kultúrneho programu v amfiteátri pod Vlkolíncom patril folklórnemu pásmu Zvyky a obyčaje počas roka v dolnom Liptove, ktorý pripravil Igor Littva. V bloku vystúpili Folklórny súbor Liptov, Anna Hulejová, Folklórna skupina z Likavky, Vojtech Littva a ďalší. V závere viceprimátor Stanislav Bella odovzdal Cenu primátora mesta Ružomberok Anne Hulejovej a Vojtechovi Littvovi. Ocenenie získali za celoživotnú činnosť a dielo v oblasti kultúry, hlavne za uchovávanie a prezentáciu kultúrneho dedičstva doma aj v zahraničí. „Veľmi sa teším z toho, že obaja umelci zanechávajú po sebe aj svojich pokračovateľov. Pani Anka cez svoje dve vnučky a Vojtech prostredníctvom svojho syna Igora, ktorý vedie okrem FS Liptov aj základnú umeleckú školu, zameranú práve na folklór,“ povedal Stanislav Bella.

Vlkolínec nie je skanzen

Ružomberský primátor Ján Pavlík zdôrazňuje mimoriadny význam existencie zachovanej horskej osady s takmer piatimi desiatkami starých domov, ktorej história siaha minimálne do 14. storočia. Stálou a veľmi citlivou témou podľa neho zostáva vyváženie potrieb cestovného ruchu a spokojného života občanov. „Nie je to klasický skanzen, ale živá dedina, kde bývajú ľudia. Robíme všetko, aby sme Vlkolínec zachovali v čo najpôvodnejšej podobe pre ďalšie generácie ako unikátnu ukážku dávneho života na našom vidieku. Práve preto sme za to, že cestovný ruch by sme mali uvážlivo rozvíjať aj v tejto nesmierne vzácnej lokalite,“ povedal ružomberský primátor.

zdroj: rk24/ tasr

Nedeľa vo Vlkolínci
23
Galéria
Foto: Jozef Milan
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM