Jozef Milan Rôzne

Okresné voľby bez problémov. Dosiahneme účasť 50%?

Voľba prezidenta Slovenskej republiky beží od rána aj v meste Ružomberok a obciach dolného Liptova. S istotou môžeme tvrdiť, že katastrofálne nízka účasť voličov zo župných volieb sa nezopakuje. Voličský záujem sa večer po 20:00 pohybuje medzi 40 až 50%.

Ilustračný obrázok k článku Okresné voľby bez problémov. Dosiahneme účasť 50%?
Foto: Peter Handzuš / Zdroj: Dnes24.sk

12:00 „Voľby prebiehajú bez akýchkoľvek problémov, ktoré by nám okrsky nahlásili,“ povedal pre rk24 člen Obvodnej volebnej komisie Radoslav Salák. Komisia sa počas volebného dňa pôjde pozrieť do väčšiny okrskov okresu.

19:00 Nerušený priebeh volebného dňa aj v ružomberskom okrese s 58 volebnými okrskami potvrdil predseda tamojšej obvodnej volebnej komisie Branislav Tomo. „Počas celého dňa sme osobne zmonitorovali situáciu vo viacerých okrskoch priamo v Ružomberku i v okolitých obciach. Všetko bolo v absolútnom poriadku,“ dodal.

Rozhodnúť o novej hlave štátu na najbližších päť rokov môže približne 4,3 milióna oprávnených voličov. Hlasovať sa dá do 22:00 v 5 958 volebných miestnostiach (okrskoch) na celom Slovensku. Aj v obciach, v ktorých starosta rozhodne o skoršom otvorení volebných miestností, sa musí hlasovať do 22:00.

Prezidenta môže prvýkrát voliť až 336 500 mladých

V sobotňajšom prvom kole volieb prezidenta SR môže zo 14 kandidátov po prvýkrát hlavu štátu vyberať približne 336 500 mladých. Taký je podľa údajov Štatistického úradu (ŠÚ) SR počet občanov Slovenskej republiky, ktorí v období od prezidentských volieb v roku 2009 dosiahli 18 rokov potrebných na účasť na hlasovaní.

Z nich vôbec po prvý raz v živote môže svoje voličské právo využiť približne 18-tisíc prvovoličov, teda občania, ktorí od konania volieb do VÚC v novembri 2013 do volieb hlavy štátu dosiahli 18 rokov. Voliť prezidenta SR môže každý občan SR, ktorý do volieb dovŕšil 18 rokov a nachádza sa na území Slovenska. Zo zahraničia sa voliť nedá.

Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM