Ivana Milanová Správy Správy

Orava má prvú sprístupnenú jaskyňu

Prvá sprístupnená jaskyňa na Orave sa otvára vo štvrtok (1.9.). Jedná sa o Brestovskú jaskyňu v Zubereckej doline s prehliadkovou trasou dlhou 434 m a 240 schodmi.

Ilustračný obrázok k článku Orava má prvú sprístupnenú jaskyňu
Zdroj: Správa slovenských jaskýň

Brestovská jaskyňa je prvou sprístupnenou jaskyňou Oravy a Západných Tatier. Predstavuje podzemnú súčasť rozsiahleho hydrologického systému, vytvorenú na rozhraní krasových a nekrasových hornín. Na jej dne sa nachádza riečisko s aktívnym vodným tokom so siedmymi sifónmi. Otvárajú ju vo štvrtok (1.9.) a už vopred správa slovesnkých jaskýň upozorňuje, že vzhľadom k obmedzenej kapacite je v hlavnej sezóne možných maximálne 6 vstupov za deň po 15 ľuďoch.

Dĺžka sprístupnenej časti jaskyne je 217 m, keďže sa však celá trasa prechádza dva razy, teda tam a späť, dĺžka prehliadkovej trasy je 434 m a má 240 schodov. Doba trvania prehliadky je asi 50 minút a teplota v jaskyni sa pohybuje medzi 4,9 °C až 5,4°C.

Brestovská jaskyňa sa nachádza neďaleko obce Zuberec na severozápadnom úpätí Západných Tatier na území Tatranského národného parku. Jej vchod je situovaný v nadmorskej výške 867 m n. m. oproti Múzeu oravskej dediny, pri drevenom amfiteátri.

Jaskyňa je súčasťou podzemného hydrologického systému so vstupom vôd medzi ponormi Studeného potoka a jeho prítokov v dolinkách Volariská a Múčnica s výstupom vôd na povrch Brestovskou vyvieračkou. Vytvorená je v druhohornom vápencovo-dolomitovom súvrství (ramsauské dolomity s polohami vápencov gutensteinského typu), prevažne pozdĺž tektonických porúch.

V Brestovskej jaskyni a pri jej vchode sa zistilo deväť druhov netopierov. Najčastejšie tu zimuje netopier veľký (Myotis myotis), príležitostne aj podkovár veľký (Rhinolophus ferrumequinum), ktorý tu má jedno z najsevernejších zimovísk na Slovensku i v Európe.

Jaskyňa bude bývať otvorená každý deň v týždni okrem pondelkov, s prvým vstupom o 9:00 hod. a s posledným o 16:30 hod.

Prečítajte si tiež:

Ružomberský policajt zabehol „Od Tatier k Dunaju“ za 65 hodín a vyhral

Horskí cyklisti sa presunú z kopcov do historického centra mesta

Brestovská jaskyňa - otvorenie
5
Galéria
Zdroj: Správa slovenských jaskýň
Zdroj: Správa slovenských jaskýň
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM