Jozef Milan Rôzne

Oslobodenie Liptovskej Osady 2012

Klub priateľov vojenskej histórie Slovenska predvedie v sobotu 31.marca od 14,00 hod. v centre Lipt.Osady bojovú ukážku s témou oslobodenia obce, na ktorú pozýva širokú verejnosť. RK24 vám prinesie z podujatia videoreportáž.

Témou bojovej ukážky „Oslobodenie Liptovskej Osady“ bude rekonštrukcia obsadenia obce partizánmi a sovietskym prieskumom, ich zrážky s nemeckou jednotkou, na poslednú chvíľu odvráteného vypálenia obce a ukážka záverečných bojov, kedy rumunské a sovietske jednotky vytlačili nemecké a maďarské jednotky z obce smerom na sever. Ukážka bude prebiehať na bývalej hlavnej ulici, na miestach skutočných udalostí a v historicky zodpovedajúcom ročnom období.

Historickej ukážky sa zúčastnia sovietski, rumunskí, nemeckí a maďarskí vojaci z klubov vojenskej histórie zo Slovenska aj z Čiech, vrátane dobovo oblečených civilistov a kňaza. Diváci budu môcť pozorovať činnosť sovietskych prieskumníkov a partizánov, nemecké a maďarské okupačné jednotky pripravujúce vyhladenie obce, sovietsku pechotu vyzbrojenú ľahkými zbraňami a mínometmi, nemecké vozidlo Kubelwagen, džip Dodge a sovietske obrnené prieskumné vozidlo BA-64. Vstup na podujatie je volný.

Historickú realitu z tých dní potvrdzuje pamätná tabuľa na stene farského rímsko-katolíckeho kostola sv.Jána Krstiteľa, ktorá je venovaná vtedajšiemu miestnemu kňazovi Štefanovi Vaverčákovi, ktorý bol pôvodom spišský Nemec. Duchovný správca v kritickej chvíli odvrátil hrozbu vypálenia obce a popravy dedinských mužov ako odvetu za činnosť partizánov. Obec bola o niekoľko dní neskôr v boji oslobodená rumunskými a sovietskymi jednotkami, pričom časť dediny vyhorela.

Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM