Kultúra

Pápež František sa poďakoval za Národné stretnutie mládeže v Ružomberku

Svätý Otec František reagoval na list slovenských mladých z historicky prvého Národného stretnutia mládeže R13. Poďakovanie a apoštolské požehnanie poslal organizátorom, účastníkom a ich rodinným príslušníkom.

Ilustračný obrázok k článku Pápež František sa poďakoval za Národné stretnutie mládeže v Ružomberku
Foto: Jozef Milan

Vyplýva to z listu, ktorý poslal apoštolský nuncius na Slovensku Mario Giordana predsedovi Rady KBS pre mládež a univerzity KBS Mons. Tomášovi Galisovi.

R13 v Ružomberku

Národné stretnutie mládeže R13 predstavovalo alternatívu pre tých, ktorý v lete pre akýkoľvek dôvod nemohli vycestovať na Svetové dni mládeže do Ria de Janeiro. Do Ružomberka pricestovalo na konci júla vyše 2 500 mladých ľudí z celého Slovenska a ďalších krajín. Organizačný tím v ich zastúpení zverejnil na záverečnej svätej omši list, ktorý poslal priamo Svätému Otcovi Františkovi.

Nad KalváRIOu

„Všetkých, ktorí nemohli cestovať do Brazílie sme pozývali na R13 a sľubovali im, že zažijú príchuť Svetových dní mládeže. Kardinál Tomko sa krásne hral so slovnou hračkou – nad KalváRIOu a skutočne sme cítili, že cez Ježiša v Eucharistii sme jedno s mladými aj Svätým Otcom v Riu. No a keď prišlo poďakovanie za náš pozdrav priamo od pápeža, jednota bola úplne zhmotnená. Cirkev je živá,“ teší sa z listu režisér R13 Pavol Danko, ktorý zodpovedal za program.

Prvýkrát na Slovensku

Svätý Otec na Liptov poslal ešte v lete osobitné požehnanie. Priniesol ho kardinál Jozef Tomko, s ktorým sa stretol krátko pred jeho odchodom do Rio de Janeira.Na akcii, ktorá nebola klasickým festivalom s rečníkmi a kapelami zvučných mien, priniesli organizátori do srdca Liptova kus Brazílie. V duchovnom, kultúrnom a umeleckom programe previazanom s katechézami a svedectvami vystúpilo za tri dni okolo 290 účinkujúcich – profesionálov i amatérov. V podobných rozmeroch sa konal po prvýkrát v histórii SR.

Informoval: Michal Lipiak, Komunikačný tím R13

Pešia púť na ružomberskú Kalváriu
27
Galéria
Foto: Jozef Milan
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM