Kultúra

Parádna robota: Vzácny ružomberský obraz ako nový, FOTO pred a po reštaurovaní

Liptovské múzeum dalo zreštaurovať obraz ružomberského fundátora Jána Jakuba Löwenburga.

Ilustračný obrázok k článku Parádna robota: Vzácny ružomberský obraz ako nový, FOTO pred a po reštaurovaní
6
Galéria
Zdroj: Liptovské múzeum v Ružomberku

Finančný grant získalo z Fondu na podporu umenia. Informuje o tom odborná referentka kultúry z Liptovského múzea Martina Vilčeková.

Barokový obraz Jána Jakuba Löwenburga je od neznámeho autora a v zbierkach múzea sa nachádza od jeho založenia v roku 1912. „Ide o jedinečný barokový portrét sliezskeho grófa, generála cisárskeho vojska a tajného radcu Jozefa I. Habsburského a Karola III. Habsburského,“ priblížila Vilčeková.

Portrétovaný Ján Jakub Löwenburg bol podľa kultúrnej referentky vo vedení uhorskej komory. Na Liptove bol zakladateľom kláštora piaristov a školy, ktorú tento rád spravoval. „Zaslúžil sa o výstavbu kláštorného kostola Povýšenia svätého Kríža, čo dodnes pripomína aj barokový epitaf pri vchode do kostola. Na založenie spomínanej školy (neskôr povýšenej na gymnázium) venoval 20.000 florénov. Akt založenia školy a venovania peňazí pripomína aj táto olejomaľba, ktorú nechal rád piaristov vyhotoviť, aby sa na akt fundácie nezabudlo,“ vysvetlila Vilčeková.

Obraz zreštaurovala akademická maliarka Mária Ďuricová. Pre návštevníkov bude obraz prístupný v priestoroch sídelnej budovy Liptovského múzea v Ružomberku.

Tak toto sa podarilo: Zreštaurovaný obraz Jána Jakuba Löwenburga
6
Galéria
Zdroj: Liptovské múzeum v Ružomberku

Aktuálne zo Slovenska:

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM