Slávka Kellová Rôzne

Päť nových zametačov má zlepšiť údržbu ciest v Žilinskom kraji

Údržbu ciest vo vlastníctve Žilinského samosprávneho kraja (ŽSK) a ciest v mestách spadajúcich do oblasti riadenia kvality ovzdušia má zlepšiť päť nových zametačov, ktoré dnes v Žiline prevzalo päť závodov Správy ciest (SC) ŽSK.

Nové zametače nakúpili podľa predsedu ŽSK Juraja Blanára vďaka projektu „Efektívnym čistením ciest k zlepšeniu životného prostredia“ realizovanému v rámci Operačného programu Životné prostredie. „Celkové náklady projektu sú 1,914 milióna eur a spolufinancovanie ŽSK 109.963 eur. Stroje budú slúžiť predovšetkým na čistenie po zimnej údržbe, kedy na cestách zostáva najviac posypového materiálu a dochádza k prášeniu a znečisťovaniu životného prostredia. Ale aj pri iných údržbárskych prácach. Budú sa využívať v závodoch v našich historických regiónoch – v závode Kysuce, Orava, Liptov, Turiec a horné Považie,“ informoval Blanár.

Riaditeľ SC ŽSK Milan Puchoň pripomenul, že pracovníci správy ciest doteraz zberali zametený materiál z krajnice. „Keď sme to zbierali ručne, museli sme zabezpečovať pracovníkov značkami, riadili sme dopravu. Teraz pracovníkov odbremeníme, nebudú ohrození, bude to rýchlejšie a bezpečnejšie. Zametače môžu podľa potreby robiť aj na dve zmeny a údržba ciest sa skráti rádovo o jeden mesiac,“ uviedol Puchoň.

Doplnil, že SC ŽSK získala dva zametače 4×4 s jednostranným zametaním, dva zametače 6×6 s jednostranným zametaním a jeden zametač 6×6 s obojstranným zametaním. „Okrem území so zvýšeným podielom znečisťujúcej látky, ktorými sú mestá Žilina, Martin a Ružomberok sa budú nové autá využívať aj na čistenie ciest II. a III. triedy prechádzajúce národnými parkmi,“ dodal Puchoň.

zdroj, ilustračné foto: TASR

Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM