Jozef Milan Rôzne Rôzne

Pavol Barabáš: Neboli ste na Severnom póle? Tak poďte!

V kine Kultúra sa včera začal maratón projekcií horolezeckých, dobrodružných, extrémnych, športových a cestopisných filmov - začal sa Medzinárodný festival outdoorových filmov. Slávnostného otvorenia festivalu sa zúčastnil Pavol Barabáš, známy slovenský režisér, scenárista a cestovateľ.

Ilustračný obrázok k článku Pavol Barabáš: Neboli ste na Severnom póle? Tak poďte!
Foto: Jozef Milan

Po oficiálnom otvorení primátorom Mesta Jánom Pavlíkom sa mikrofónu ujal Pavol Barabáš, ktorý bezprostredným a zaujímavým spôsobom hovoril „drobnosti“ ku premietaným ukážkam z jeho filmu Cesty do neznáma. Ponúkame vám prepis časti jeho rozprávania.

Severný pól

Kandaháre a utensil

Určite poznáte meno Petra Valušiaka. Je to jediný, ktorý spolu s Rusmi prešiel v roku 1998 z Ruska do Kanady cez Severný pól. Reinhold Messner povedal, že je to akcia ďalšieho tisícročia, lebo aj on to skúšal. Tak Peter to stihol. Z tejto expedície vznikol aj film „118 dní v zajatí ľadu“.

O desať rokov neskôr mi Peťo hovorí, však film si strihal, no nebol si tam, poďme urobiť Messnerov variant na Severný pól. Chabo som oponoval, ale že poďme. Poslal ma na jednu chatu pri Bratislave, kde som zvesil staré lyže zo steny, odmontoval zhruba 40-ročné kandaháre, ktoré sme si potom pripevnili na svoje lyže a prosto sme vyrazili. Ešte sme si dali ušiť z takého šušťáku, starého socialistického utensilu (Peter povedal, že goratex je blbosť), dlhé vetrovky a vyrazili sme na Arktídu.

Dvojnásobné dobytie

Pýtam sa Peťa, že koľko tam bude asi stupňov, na čo on, že nejakých –18, a že si berie starý spacák; tak ja som si taktiež zobral starý – páperový. Prišli sme tam koncom februára, strašná zima, –36 stupňov, a to vlhkých 36, a to je rozdiel. Ale najhoršie na tom bolo to, že ten vietor, ako sa opieral do krýh, tak ich posúval smerom od póla k Rusku. Takže, vyštartovali sme, prešli sme podľa GPS zhruba 20 kilometrov, ráno sme sa zobudili a boli sme presne tam, kde sme včera vyštartovali. Druhý deň sme zase išli tých 18 – 20 km a zase nás to vrátilo úplne naspäť. No, psychicky to bolo veľmi náročné.

Nakoniec sme teda došli na ten Severný pól, kde sme pôvodne chceli zakopať fľašu vodky; vypili sme ju. Zaujímavé bolo, že na ďalší deň mala po nás prísť helikoptéra; tak ju vidíme, ale letí niekam ďaleko, zmeriame si polohu, a boli sme znova o 8 km ďalej od Severného pólu. Takže znova šľapať, aby sme prišli už po druhý krát na kótu.

Podrobný program jednotlivých filmových blokov nájdete na: http://www.ruzomberok.sk/…kine-kultura

Pavol Barabáš a otvorenie filmového festivalu
11
Galéria
Foto: Jozef Milan
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM