Rôzne

Po kalamite prichádza výsadba nových stromčekov. Život človeka však strom nenahradí

Vyše 200 dobrovoľníkov, členov občianskych združení, aj niekoľkí politici, v sobotu v kalamitnom území nad Liptovskou Osadou sadili stromy za životy nenarodených detí. Prolife akciu organizovala Nadácia Antona Tunegu v spolupráci s mestom Ružomberok.

Ilustračný obrázok k článku Po kalamite prichádza výsadba nových stromčekov. Život človeka však strom nenahradí
Zdroj: Dnes24.sk

V roku 2014 sa na Slovensku uskutočnilo 7501 umelých potratov. iniciatíva „Strom za život“ prišla preto so symbolickou iniciatívou, pri ktorej sa za každé nenarodené dieťa vysádza jeden nový stromček. „Akákoľvek aktivita, ktorá je vysielaná verejnosti ako ochrana života od počatia, je veľmi potrebná… Sadila som stromy preto, aby som vyslala apel ľuďom, že je najvyšší čas chrániť každú ľudskú bytosť,“ uviedla Anna Verešová, ktorá zastupovala Fórum života, Áno pre život, n. o., aj Alianciu za rodinu. Akcia za deti, ktoré sa nenarodili v dôsledku umelého ukončenia tehotenstva, sa má opakovať každý rok. Partnerom iniciatívy „Strom za život“ bola aj Katolícka univerzita v Ružomberku.

Stromčeky boli vysádzané v katastri mesta Ružomberok, v kalamitnom území pod Smrekovicou. Radnicu na akcii zastupovali obaja viceprimátori, Michal Slašťan a Oldrich Lauko. „Všetky náklady niesla Nadácia Antona Tunegu, ktorá aj zakúpila 7500 sadeníc smreka obyčajného. Naše mesto sa na akcii podieľalo tým, že dobrovoľníci vysádzali stromčeky pod vedením odborníkov z Mestských lesov,“ povedal Michal Slašťan.

Na podujatí sa zúčastnil aj šéf KDH Ján Figeľ. „Aj nenarodené dieťa je jeden z nás. Dnes chýba medzi nami veľa nenarodených. Strom život človeka nenahradí, ale je vyjadrením spomienky a úcty k životu. Verím, že sa touto akciou rodí tradícia, ktorá posilní kultúru života v našej krajine," zhrnul.

Zdroj: tasr/ rk24; foto: stromzazivot.sk;

Podujatie Strom za život pod Smrekovicou
10
Galéria
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM