Rôzne

Pod Dubňom vyrástla prvá nemocnica pre vašich miláčikov: V Žiline sa budú riešiť naj prípady z celej SR

Prvá veterinárna nemocnica v Žilinskom kraji, ktorú otvorili v Žiline, chce posunúť veterinárnu profesiu o krok vpred a poskytnúť starostlivosť o zvieratá na úrovni najvyšších štandardov v západnej Európe.

Ilustračný obrázok k článku Pod Dubňom vyrástla prvá nemocnica pre vašich miláčikov: V Žiline sa budú riešiť naj prípady z celej SR
Zdroj: TASR

Výnimočnosť nemocnice podľa majiteľa nemocnice a zároveň veterinárneho špecialistu na ortopédiu a chirurgiu mäkkých tkanív Martina Mitru zabezpečuje tím siedmich odborníkov, ktorí sa dlhé roky vzdelávali v zahraničí.

„Hlavne vo Veľkej Británii, kde sme pôsobili na referenčných klinikách a v univerzitných nemocniciach. Vo Veľkej Británii sa nám podarilo získať veterinárne svetovo uznávané špecializácie, diplomy a certifikáty. Čo sa týka tohto pracoviska, chceme poskytovať všeobecnú, ale aj špecializovanú veterinárnu prax. Čiže, riešiť bežné problémy štvornohých miláčikov, ale aj problémy pacientov od veterinárnych lekárov z celého Slovenska,“ povedal Mitra.

Európski špecialisti

Prezident Komory veterinárnych lekárov SR Ladislav Stodola je presvedčený, že pôsobenie európskych špecialistov vytvorí z veterinárnej nemocnice referenčné pracovisko pre ostatných slovenských veterinárnych lekárov. „Lekárov, ktorí sa s diagnózou už nebudú môcť ďalej pohnúť a pošlú to špecialistom. Lebo dnes musí byť špecializácia vo veterinárnej oblasti taká istá ako v humánnej. Veterinárny lekár nemôže robiť všetko. Musí sa rozhodnúť a špecializovať sa. A toto bude nemocnica, špecializovaná na spoločenské zvieratá, dermatológiu, exotické zvieratá a na ortopédiu,“ uviedol Stodola.

Špičková vybavenosť

Veterinárna nemocnica zabezpečuje podľa Mitru 24-hodinovú pohotovostnú službu, aj 24-hodinovú hospitalizáciu. „Máme hospitalizačné priestory oddelené pre mačky, psíkov, exotické zvieratá, aj izolačnú miestnosť. Jedna z operačných sál slúži na rutinné zákroky, druhá na prísne sterilné chirurgické zákroky. K dispozícii máme digitalizovanú rádiografiu, poskytujeme ultrasonografiu všetkých orgánov v tele a nechýba špičkovo vybavené laboratórium, kde vieme na mieste urobiť krvný obraz, vyšetrenia vnútorných orgánov, hormónov a iných parametrov,“ doplnil Mitra.

Zdôraznil, že veterinárna nemocnica sa chce zameriavať nielen na veterinárnu prax, ale aj na výučbu. „Organizujeme u nás kurzy pre veterinárnych lekárov – absolventov a takisto pripravujeme študijný program pre praktické vzdelávanie študentov veterinárnej medicíny na Univerzite veterinárneho lekárstva a farmácie v Košiciach,“ dodal Mitra.

Nie každý môže rozumieť všetkému

Otvorenie veterinárnej nemocnice je podľa prezidenta Komory veterinárnych lekárov SR dobrou správou pre chovateľov, aj pre veterinárov. „Lebo nie každý môže rozumieť všetkému. Aj naši veterinárni lekári, ktorí pracujú, musia získavať skúsenosti buď školením, radou, konzultáciami, alebo práve takýmito konzíliami, ktoré budú môcť využiť. Takže toto bude určite pracovisko, ktoré bude slúžiť a bude určite robiť veľa aj v edukačnej oblasti,“ uzatvoril Stodola.

Prvá veterinárna nemocnica v kraji môže byť referenčným pracoviskom
4
Galéria
Zdroj: TASR
Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM