Pod Likavou sa pripravovali stredoveké placky
V nedeľu sa templárski rytieri vrátili pod Likavský hrad, ktorý dobyli začiatkom septembra minulého roka. Desiata templárska výprava bola zároveň poslednou v rámci projektu Objavme spolu Žilinský kraj. Dejiskami historických predstavení boli Oravský hrad, Strečno, Blatnica, kaštieľ Radoľa a Likava.
Templári a Liptov
Na Liptove je zmienok o templároch viac. Legendy sa viažu ku kostolu v Martinčeku, ku kostolu Panny Márie pri Liptovskej Mare a najznámejšiemu Kostolu Všetkých svätých v Ludrovej, kde by mal byť v krypte pochovaný templársky majster Gottfried von Herberstein. Zomrel za záhadných okolností v roku 1230 počas návštevy Liptova.
Templárske regule
- Rytierom sa mohli stať iba muži zo šľachtických rodov. Ostatní sa mohli zaradiť do služby ako seržanti alebo ako služobní bratia.
- Absolútna poslušnosť a dodržiavanie prísnych pravidiel. Po potvrdení prísahy poslušnosti dostal úspešný uchádzač o členstvo legendárny biely plášť s červeným krížom, ktorý mu cez ramená prehodil predstavený rádu.
- Železná disciplína. V prípade núdze templári vytvorili formáciu, v ktorej sa bojovníci postavili tesne za chrbát svojich druhov a bránili sa kopijami. Úspech obrany závisel od súčinnosti mužov v jednotlivých radoch, z ktorých prvý rad zadržiaval hlavný nápor útoku.
- Bez možnosti kapitulovať. Templársky rytier bojoval obvykle do posledného dychu, možnosť vzdať sa bola minimálna. V prípade zajatia nemohol počítať ani s výkupným.
Templárske placky
Prísady v jedlách nie sú celkom bežné a kombinácie chutí stredovekej kuchyne sú nezvyčajné. Objavuje sa medzi nimi aj puding z vareného ovocia a vína, rôzne omáčky či pravé stredoveké placky. Tie sa robili z múky, vody a soli. Placky sa robili hrubé a plnili sa napr. stuženým pudingom, v ktorom je mäso z kuracích pŕs, vaječné žĺtka, maslo, mandľové mlieko, ryžová múka, cukor. Používal sa aj med, višňový džem, hroznová omáčka z hrozna, šalvie, slaninky a cesnaku, alebo smotanová cesnaková omáčka.
Placky boli typické jedlo, ktoré rytieri nafasovali, keď vyrážali na výpravu. Uskladňovali sa v sudoch, ktoré si vozili ako proviant. Výdaj jedla sa kontroloval. Každý musel dostať výdatnú porciu. Ak by bol o ňu ukrátený, mohlo by to znížiť bojaschopnosť jednotky.
zdroj: zsk; templárskykraj.sk