Jozef Milan Kultúra

Pod Likavou sa pripravovali stredoveké placky

V nedeľu sa templárski rytieri vrátili pod Likavský hrad, ktorý dobyli začiatkom septembra minulého roka. Desiata templárska výprava bola zároveň poslednou v rámci projektu Objavme spolu Žilinský kraj. Dejiskami historických predstavení boli Oravský hrad, Strečno, Blatnica, kaštieľ Radoľa a Likava.

Ilustračný obrázok k článku Pod Likavou sa pripravovali stredoveké placky
Foto: Jozef Milan

Templári a Liptov

Na Liptove je zmienok o templároch viac. Legendy sa viažu ku kostolu v Martinčeku, ku kostolu Panny Márie pri Liptovskej Mare a najznámejšiemu Kostolu Všetkých svätých v Ludrovej, kde by mal byť v krypte pochovaný templársky majster Gottfried von Herberstein. Zomrel za záhadných okolností v roku 1230 počas návštevy Liptova.

Templárske regule

  • Rytierom sa mohli stať iba muži zo šľachtických rodov. Ostatní sa mohli zaradiť do služby ako seržanti alebo ako služobní bratia.
  • Absolútna poslušnosť a dodržiavanie prísnych pravidiel. Po potvrdení prísahy poslušnosti dostal úspešný uchádzač o členstvo legendárny biely plášť s červeným krížom, ktorý mu cez ramená prehodil predstavený rádu.
  • Železná disciplína. V prípade núdze templári vytvorili formáciu, v ktorej sa bojovníci postavili tesne za chrbát svojich druhov a bránili sa kopijami. Úspech obrany závisel od súčinnosti mužov v jednotlivých radoch, z ktorých prvý rad zadržiaval hlavný nápor útoku.
  • Bez možnosti kapitulovať. Templársky rytier bojoval obvykle do posledného dychu, možnosť vzdať sa bola minimálna. V prípade zajatia nemohol počítať ani s výkupným.

Templárske placky

Prísady v jedlách nie sú celkom bežné a kombinácie chutí stredovekej kuchyne sú nezvyčajné. Objavuje sa medzi nimi aj puding z vareného ovocia a vína, rôzne omáčky či pravé stredoveké placky. Tie sa robili z múky, vody a soli. Placky sa robili hrubé a plnili sa napr. stuženým pudingom, v ktorom je mäso z kuracích pŕs, vaječné žĺtka, maslo, mandľové mlieko, ryžová múka, cukor. Používal sa aj med, višňový džem, hroznová omáčka z hrozna, šalvie, slaninky a cesnaku, alebo smotanová cesnaková omáčka.

Placky boli typické jedlo, ktoré rytieri nafasovali, keď vyrážali na výpravu. Uskladňovali sa v sudoch, ktoré si vozili ako proviant. Výdaj jedla sa kontroloval. Každý musel dostať výdatnú porciu. Ak by bol o ňu ukrátený, mohlo by to znížiť bojaschopnosť jednotky.

zdroj: zsk; templárskykraj.sk

10.Templárska výprava pod Hradom Likava
22
Galéria
Foto: Jozef Milan
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM