Jozef Milan Samospráva

Podali ste si do 14. januára žiadosť? Ak áno, máte šancu získať mestský nájomný byt

Majiteľ bývalého internátu SCP na Bystrickej ceste - žilinský Real Focus - prestaval budovu na nájomný bytový dom. Mesto sa ešte v novembri 2014 zaviazalo, že ho následne odkúpi do svojho vlastníctva. Celý postup a spôsob obsadzovania bytov prerokovalo mimoriadne zastupiteľstvo.

Ilustračný obrázok k článku Podali ste si do 14. januára žiadosť? Ak áno, máte šancu získať mestský nájomný byt
Foto: Jozef Milan

Predchádzajúce Mestské zastupiteľstvo schválilo 13. novembra 2014 zámer Mesta Ružomberok odkúpiť nájomné byty bežného štandardu od investora výstavby spoločnosti Real Focus, s.r.o., ktorá mala za jeden rok zrekonštruovať bývalý objekt SOU papierenského za viac ako 2,4 mil. Eur. V novom bytovom dome sa dnes nachádza 48 bytov (8 jednoizbových, 24 dvojizbových a 16 trojizbových bytov; od 20 do 60 m2; každý byt má pivnicu). Bytový dom bol právoplatne skolaudovaný na konci novembra 2015 a Mesto bolo následne – v zmysle uzatvorenej Zmluvy o budúcej kúpnej zmluve – vyzvané k jeho odkúpeniu.

Nájomná zmluva ako prvý krok

Poslanci Mestského zastupiteľstva na minulotýždňovom rokovaní schválili postup, akým sa celá transakcia udeje. „My sme schválili dva body. Jeden je o tom, že bytovku kúpime z prostriedkov dotácie Ministerstva výstavby (takmer 800.tis €) a úveru od Štátneho fondu rozvoja bývania (cca 1,4mil.€),“ povedal pre Mestskú televíziu viceprimátor Oldrich Lauko. Zvyšnú sumu, vyše 200. tis € zaplatí Mesto z vlastného rozpočtu. Do doby, pokiaľ sa podarí získať tieto financie, schválili poslanci nájomnú zmluvu s firmou Real Focus, ktorej bude mesto platiť 85.tis € ročne, a to už od od 1. februára t.r. Financie na nájomné ide Mesto získavať od nových nájomníkov jednotlivých bytov.

Výber nájomníkov

Rozhodujúci poradovník žiadateľov o byt mal byť pôvodne ten, ktorý schválila bytová komisia pri MsZ dňa 9. decembra minulého roka. Tento zoznam mal byť zverejnený na webstránke mesta, čo sa ale nestalo. Poslanci preto schválili 14. január 2016 – deň rokovania MsZ – ako deň, do ktorého bolo treba žiadosť podať. Kto tak urobil, bude v zozname žiadateľov, o ktorom už tento týždeň mala rozhodovať bytová komisia, ktorá jediná má mandát na prideľovanie bytov.

Zdroj: ruzomberok.sk/ mtr.sk

Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM