Ivana Milanová Rôzne Správy

Pohni mozgom! Začína sa Týždeň mozgu 2017

Žijeme život preplnený informáciami, čím sa zvyšujú nároky na pamäť. V dňoch 13. až 19. marca 2017 sa uskutoční celosvetová kampaň Týždeň mozgu, ktorá sa na Slovensku koná už po 10-krát.

Ilustračný obrázok k článku Pohni mozgom! Začína sa Týždeň mozgu 2017
Zdroj: KU v Ružomberku

V dňoch 13. až 19. marca 2017 sa uskutoční celosvetová kampaň Týždeň mozgu, ktorá sa na Slovensku koná už po 10-krát pod zastrešením Slovenskej Alzheimerovej spoločnosti.

V 61 krajinách sveta sa konajú tisíce osvetových podujatí na tému mozog, jeho činnosť, výkonnosť, fungovanie, ale aj zlyhávanie. Práve kvôli zvyšujúcemu sa nárastu výskytu demencií v populácii je potrebné, aby sa téma tohto ochorenia čo najviac odtabuizovala a venovala sa jej dostatočná pozornosť. Alzheimerovou chorobou a príbuznými demenciami trpí v Európe 7,3 miliónov ľudí. V roku 2040 bude trpieť Alzheimerovou chorobou a ďalšími formami demencie viac ako 11 miliónov Európanov. Počet pacientov na Slovensku sa odhaduje na 60 000 pacientov s Alzheimerovou chorobou a príbuznými ochoreniami. Predpokladá sa, že v roku 2040 vzrastie počet postihnutých na 180 000!

PaedDr. Mária Čunderlíková, riaditeľka Centra MEMORY, n.o., vyzdvihuje potrebu venovať sa problematike demencie a Alzheimerovej choroby : „…Neustále zdôrazňujeme všeobecné pravidlo: možnosť odstrániť alebo zmierniť postup Alzheimerovej choroby závisí od včas stanovenej diagnózy a následnej terapie. Každý z nás má rodičov, starých rodičov alebo iných príbuzných, ktorí – ak ochorejú – budú potrebovať našu opateru. Preto by sa o toto ochorenie mali zaujímať aj tí mladší…“.

Medzi najčastejšie príznaky Alzheimerovej choroby patrí zhoršovanie pamäti, ktoré narušuje schopnosť plniť jednoduché úlohy každodenného života, časté opakovanie otázok, zmeny nálad a správania, zlá orientácia v známom prostredí či časová dezorientácia.

A prečo je potrebné sa o svoj mozog starať?

 Žijeme život preplnený informáciami, čím sa zvyšujú nároky na pamäť.

 Náš mozog musí čeliť zvyšujúcemu sa stresu a tlaku.

 Mozgová plasticita vekom klesá.

 Menej namáhame mozog, spoliehame sa na mobily, počítače…

 Vyžaduje sa od nás zvyšovanie kvalifikácie, lepšia schopnosť pamätať si staré a prijímať nové informácie.

 Netrénovaná pamäť zlyháva (podobne ako svaly).

Vedeli ste, že:

• Vo svete žije cca 46,8 miliónov ľudí s demenciou.

• Každé 3 sekundy pribudne na svete 1 prípad demencie.

• Demencia sa vyskytuje u každého 20. človek nad 65 rokov. Po 80. roku je to každý piaty človek.

• V roku 2050 sa odhaduje nárast počtu pacientov s demenciou na 131,5 miliónov.

• Len 1 zo 4 prípadov Alzheimerovej choroby je potvrdených diagnosticky.

• Vek je najvýznamnejším rizikovým faktorom Alzheimerovej choroby.

Pri tejto príležitosti organizuje Centrum MEMORY n.o. v utorok 14. marca 2017 Deň otvorených dverí. Na návštevníkov čaká pestrý program bohatý na pútavé prednášky o tom, prečo sa treba o svoj mozog starať. Záujemcovia budú mať tiež možnosť otestovať si svoju pamäť pod odborným psychologickým vedením.

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM